Sportverenigingen kunnen dit jaar voor het laatst teruggave van energiebelasting over het vorige jaar aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet per 1 januari 2016 een punt achter de Eco-taks regeling en vervangt die waarschijnlijk door een subsidieregeling die energiebesparing bij sportverenigingen stimuleert. Een club kan zo straks dertig tot vijftig procent terugkrijgen van de investering in bijvoorbeeld zonnepanelen.

De Tweede Kamer wil verduurzaming en energiebesparing op sportaccommodaties stimuleren. Binnen dat beleid is geen plaats voor de Eco-taks-regeling, want die compenseert voor sportverenigingen een jaar na betaling gedeeltelijk de energiebelasting. Dat is een milieuheffing op gebruik van olie, gas en elektriciteit.

Clubs met een eigen sportaccommodatie kunnen nog één keer – over 2014 – teruggave van energiebelasting aanvragen. De regeling die voor de Eco-taks in de plaats komt, biedt subsidiekansen voor verenigingen die duurzame investeringen willen doen. Denk aan zonnepanelen of LED-verlichting.

Scoren met Energie
‘Alles bij elkaar kan het straks gaan om een subsidie van dertig tot vijftig procent van de investeringskosten van duurzame maatregelen’, zegt Penny Nugteren. Zij is projectleider Scoren met Energie. Steeds meer Rotterdamse verenigingen gaan aan de slag met deze methode om energielasten te verminderen. Scoren met Energie brengt in kaart waar de kansen liggen en zorgt voor de offertes die nodig zijn om 1 januari 2016 van de nieuwe subsidieregeling gebruikt te kunnen maken.

Kamervragen
Goed voorbereid zijn op het verdwijnen van de Eco-taks-regeling en de situatie vanaf volgend jaar? Lees hier de antwoorden die minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf op vragen van de CDA-Tweede Kamerleden Hanke Bruins Slot en Pieter Omtzigt.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Mark van der Haven

Mark van der Haven

projectcoördinator Schoolsportvereniging