Sportverenigingen, grote dank! Mede dankzij ongeveer zestig Rotterdamse clubs is het fenomeen Schoolsportvereniging sinds 2006 uitgegroeid tot een succesverhaal. Tienduizenden kinderen vonden via deze weg de georganiseerde sport, waar de clubs op hun beurt ook weer baat bij hebben. Op zaterdag 23 januari vieren direct betrokkenen het 10-jarig bestaan van de eerste Schoolsportvereniging: die in Katendrecht.

Ruim tien jaar geleden telde Katendrecht 4.000 inwoners, maar kende de wijk geen sportverenigingen. Kinderen waren verstoken van een aantrekkelijke en georganiseerde vrijetijdsbesteding in hun buurt. Vanwege de relatief grote afstand naar sportclubs bewogen veel jongens en meisjes onvoldoende. Ze maakten evenmin kennis met de normen en waarden die sporten en verenigingslidmaatschap met zich meebrengen.

Anders
Dat kon en moest anders. De basisscholen De Globetrotter en De Schalm, de gemeente en Rotterdam Sportsupport namen in het schooljaar 2006-2007 het initiatief tot SSV Katendrecht. Dit was de eerste schoolsportvereniging van Nederland.

Jaarlijks 3.000 kinderen
Kinderen maakten op of rond school kennis met takken van sporten en met verenigingen. Na de proeflessen konden ze beslissen clublid te worden via de Schoolsportvereniging. SSV Katendrecht bleek een lichtend voorbeeld te zijn. Inmiddels is Rotterdam 25 Schoolsportverenigingen rijk, wordt de oprichting van nummer 26 voorbereid en sluiten zich jaarlijks ruim 3.000 kinderen aan.

Spartaan ’20 inspiratiebron
Groot is de waarde van sportclubs. Vrijwilligers van plusminus zestig verenigingen zorgen ervoor dat jongens en meisjes dicht bij huis kunnen sporten en bewegen onder deskundige leiding. Spartaan ’20, destijds de eerste club die zich aansloot bij SSV Katendrecht, vormt met zijn vele enthousiaste vrijwilligers nog altijd een inspiratiebron.

Vruchten plukken
Tegelijkertijd plukt de voetbalvereniging de vruchten van de Schoolsportvereniging. Net als andere clubs komt Spartaan ’20 via deze constructie in beeld bij potentiële leden en stromen scholieren na verloop van tijd vaak ook door als vast lid. Een aantal teams van de voetbalclub bestaat zelfs volledig uit spelers die ooit zijn begonnen bij de Schoolsportvereniging.

Olympische Schoolsportspelen
Op 23 januari wordt het jubileumfeest van SSV Katendrecht gevierd in Sportzaal Walhallalaan. In de middag verzorgen de 205 leden een demonstratie voor hun ouders. ’s Avonds worden de ‘Olympische Schoolsportspelen Katendrecht’ bijgewoond door onder meer de initiatiefnemers van destijds, oud-leden, sponsors en vertegenwoordigers van de zes betrokken sportverenigingen.

De vijf andere verenigingen binnen SSV Katendrecht zijn: JCR (judo), Tadashii-do (karate), HC Feijenoord (hockey), ASV Advendo (turnen) en Got2Groove (dance).

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen