Kinderen die met lego of barbies spelen in de kleedkamer van een hockeyvereniging. Of die elders op de accommodatie hutten bouwen of watergevechten houden. Het is allemaal mogelijk dankzij de samenwerking tussen de Ommoordse Mixed Hockeyclub (OMHC) en Buitenschoolse Opvang Zus en Zo, locatie Move-It.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is het vanaf kwart over twee ’s middags óók een drukte van belang bij OMHC. Dan wordt er geknutseld, gespeeld, gesport en nog veel meer door leerlingen die afkomstig zijn van drie basisscholen. Op donderdag krijgen zelfs 150 jongens en meisjes kinderopvang. Zij worden onder de hoede genomen door begeleiders, sportbegeleiders en pedagogisch medewerkers van Zus en Zo. De organisatie voor buitenschoolse opvang huurt alweer vijf jaar ruimte bij OMHC.

Vierkante meters benutten
“Ik raad het elke vereniging aan”, zegt Marianne van der Vliet, bestuurslid sponsoring, evenementen en bar. “Bij ons worden vele vierkante meters ook benut tijdens momenten waarop er normaal gesproken geen reguliere verenigingsactiviteiten zijn.” Bestuurslid algemene zaken Yuri Chin A Foeng: “Onze accommodatie wordt dus niet alleen efficiënt gebruikt in het weekeinde en op woensdag, de trainingsdag voor veel jeugdleden. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn eerst de kinderen en professionals van Move-It hier, is er vanaf half zes een korte overlap met OMHC-leden die zich in de kantine melden en draait vanaf half zeven alles weer om hockey.”

Muziekworkshop
Sandra van Wetering is locatiehoofd Move-It. Zij zegt: “Wij maken op vele manieren gebruik van de faciliteiten van OMHC. Zo zijn er twee grote kleedkamers met een raam, zodat het lekker licht is. Hierin leggen we kleden neer waar kinderen kunnen spelen met bijvoorbeeld autootjes of kapla. In het clubhuis wordt gegeten en gedronken én zijn er vele activiteiten. Denk onder meer aan muziekworkshops en De Meidenclub, waar kinderen bijvoorbeeld met nagellak in de weer zijn. En we kunnen natuurlijk naar de sportvelden gaan. Kinderen hebben er onder andere de mogelijkheid te hockeyen en te tennissen.”

Kamerschermen
De jarenlange samenwerking tussen de vereniging en buitenschoolse opvang is mede te danken aan de duidelijke afspraken. Van Wetering: “Tussen half zes en half zeven klinkt er bijvoorbeeld nog geen muziek voor de OMHC-leden en mag evenmin alcohol worden geschonken. Wij creëren in dat uur ook eigen ruimtes met behulp van kamerschermen.” Van der Vliet: “We evalueren regelmatig gezamenlijk de gang van zaken en we zijn duidelijk tegen elkaar.” Met een glimlach: “De naschoolse opvang kan ook een stok achter de deur zijn. Na een feest in het weekeinde moeten wij ervoor zorgen dat het clubhuis op maandag weer schoon en in orde is.”

Dit artikel komt uit het Sportplusmagazine ‘De plus van de club’. Dit is een jaarlijkse uitgave waarin Rotterdam Sportsupport laat zien hoe Rotterdamse sportverenigingen zich maatschappelijk inzetten voor de stad. Wil je alle artikelen lezen?

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen