Na 15 jaar jurylid te zijn geweest, neemt Deborah Gravenstijn afscheid van Ons Kluppie. Zij draagt haar verantwoordelijkheid over aan een andere succesvolle oud-olympiër: Leontien van Moorsel. Zaterdag reikt het nieuwe jurylid de prijzen uit tijdens de finale van Ons Kluppie 2016. Een vooruitblik.

Leontien van Moorsel reeg als wielrenster de ene aan de andere zege. Tegenwoordig toont ze een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid met het Leontienhuis, bedoeld om mensen met een eetstoornis – én hun naasten – te helpen. Ondanks die rijke carrière beleeft de Rotterdamse dit jaar iets nieuws: jurylid zijn van Ons Kluppie.

Waarom heb je ‘ja’ hebt gezegd op het verzoek het jurylidmaatschap van Ons Kluppie te bekleden?

“Bij het horen van de woorden ‘Ons Kluppie’ denk ik meteen met veel warmte terug aan de vereniging waar ik zelf ooit ben begonnen met wielrennen. Dat is R&TC Buitenlust in Helmond. Daar is de basis voor mijn topsportcarrière gelegd en heb ik een leuke jeugd beleefd. Ik gun iedereen kind een ‘kluppie’ dat zo goed in elkaar zit als dat van mij destijds. Je doet er ervaringen op waarmee je de rest van je leven je voordeel doet.”

Welke affiniteit heb je met de amateursport in Rotterdam?
“Ik heb destijds gekozen voor topsport. Dat doet natuurlijk niet iedereen, maar ook dan is het belangrijk dat je kunt sporten of bewegen op het niveau dat bij je past. Ik zeg altijd: bewegen maakt een leuker mens van je. Je krijgt er niet alleen positieve energie van, maar doet ook nieuwe contacten op en raakt verbonden met anderen. Daarmee is het bijvoorbeeld een prima middel om vereenzaming tegen te gaan.”

Wat kunnen we van je verwachten als jurylid?
“Voor mij is gevoel heel belangrijk. Afgelopen weekend (het interviews is op maandag 23 mei, red.) heb ik de filmpjes bekeken van negen van de tien genomineerde verenigingen voor Ons Kluppie 2016. Een van de filmpjes ontroerde me zelfs. Ook andere filmpjes waren mooi; ik zag al die vrijwilligers die vanuit hun hart voor de vereniging bezig waren. Dát kun je dus van me verwachten: dat ik binnen de jury pleit voor de club die me emotioneel het meest raakt.”

Heb je een boodschap voor de Rotterdamse verenigingen?
“Eer je vrijwilligers, want een club bestáát niet zonder vrijwilligers. Geef ze de waardering die ze verdienen. Dan doe je bijvoorbeeld in de vorm van een jaarlijkse vrijwilligersavond. En het is natuurlijk een kleine moeite om aan het eind van de dag iemand aan te schieten en te zeggen dat je zo blij bent met wat hij of zij vandaag weer allemaal heeft gedaan. Ik doe dat zelf ook in het Leontienhuis. Het huis draait op vrijwilligers. Dan vertel ik iemand dat ik dankbaar ben voor zijn inzet die dag. Vaak zie je zo iemand dan strálen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen