Werk je in de eerstelijnszorg en wil je cliënten gericht kunnen verwijzen naar een aanbieder van sport of beweging in Rotterdam? Maak dan gebruik van de Sport- en Beweegdatabase. Huisartsen kunnen er bijvoorbeeld hun voordeel mee doen. ‘Als zorgverlener wil je het mensen zo makkelijk mogelijk maken jouw advies op te volgen om meer te bewegen. De database biedt die kans.’ Dat zegt Elly van Gelder van het Fonds Achterstandswijken Rotterdam.

‘U zou wat meer moeten bewegen en zo een aantal kilo’s kwijtraken.’ De gemiddelde huisarts zegt dit dagelijks vele malen tijdens zijn spreekuur. Maar hoe zorgt hij ervoor dat de patiënt zijn raad daadwerkelijk opvolgt? Evenals de persoon in zijn spreekkamer is menig huisarts onvoldoende bekend met de mogelijkheden van sport- en beweegaanbieders in de buurt.

‘De Sport- en Beweegdatabase heeft dat veranderd’, stelt projectmanager Elly van Gelder van het Fonds Achterstandswijken (FAW) Rotterdam. ‘Je vindt hier honderden aanbieders van sport- en beweegactiviteiten in Rotterdam. Neem samen met de patiënt even plaats achter de computer om de geschikte partij te vinden. Of zeg de patiënt in elk geval thuis de database te bekijken. Dankzij de Sport- en Beweegdatabase heeft de huisarts nu de mogelijkheid te verwijzen naar een sport- of beweegaanbieder en zijn voor de patiënt hindernissen verdwenen om aan de slag te gaan met het advies van de huisarts.’

Gericht zoeken
De gebruiker kan snel, gemakkelijk en gericht de sport of bewegingsvorm vinden die het best bij hem past. Dat doet hij door bijvoorbeeld de sport, de leeftijdsgroep en het postcodegebied van zijn voorkeur in te voeren. Extra interessant voor zorgprofessionals: zoeken op specifieke wensen die voortkomen uit iemands fysieke of mentale omstandigheden. Trefwoorden kunnen onder meer zijn: overgewicht, 55-plussers, visuele beperking en autisme.

Promotie
Alle zorgverleners in de eerste lijn in Rotterdam hebben onlangs een promotiepakket voor de Sport- en Beweegdatabase ontvangen. Onder meer huisartsen, fysiotherapeuten en professionals in de jeugdzorg kunnen met de posters en folders hun cliënten attenderen op sport en beweging. Die worden zo aangemoedigd de Sport- en Beweegdatabase te gebruiken om het aanbod te vinden dat het best bij hen past.

Overzicht
De faciliteit is te danken aan samenwerking tussen de gemeente, Rotterdam Sportsupport en het FAW Rotterdam. Namens laatstgenoemde organisatie zegt Van Gelder: ‘Wij hebben mede de aanzet tot de database gegeven, omdat we merkten dat huisartsen met grote regelmaat patiënten adviseren meer te bewegen, maar er geen overzicht van Rotterdamse sport- en beweegaanbieders bleek te bestaan.’

Zij vervolgt: ‘De database past prima bij de doelstellingen van het FAW Rotterdam. Wij ondersteunen huisartsen en huisartsenzorg in wijken met een complexe patiëntenpopulatie. Met ‘complex’ bedoel ik dat patiënten vaak problemen hebben op verschillende gebieden. Ze hebben een gezondheidsklacht, maar kampen bijvoorbeeld ook met sociaal-maatschappelijke problemen en hebben een lage sociaaleconomische status. Die twee laatste kunnen een rol spelen bij het ontstaan van het gezondheidsprobleem. Het FAW Rotterdam ondersteunt huisartsen op praktijkniveau, bijvoorbeeld organisatorisch. We zorgen ook voor nascholing op het vlak van achterstandsproblematiek en zijn betrokken bij eerstelijnsprojecten die een gezonde leefstijl bevorderen.’

Meer informatie over de Sport- en Beweegdatabase? Neem contact op met Martin van Berkel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ron Stieding

Ron Stieding

verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers