Rotterdam is een stad met een rijke bokshistorie. Combinatiefunctionarissen willen bijdragen aan een rijke bokstoekomst. Zo moet bij iedere Rotterdammer in de directe omgeving een boksschool zijn gevestigd en maken kinderen op school kennis met de noble art of self defence. Dit zijn ook voorbeelden van ambities uit het ambitieuze boksplan van Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en Rotterdam Boxing. Een ander doel: talentontwikkeling.

Een fundament onder het boksen voor zowel top- als breedtesporters in Rotterdam. Dát moet het plan Boksen in Rotterdam zijn. Sportwethouder Adriaan Visser nam het op woensdag 10 september in ontvangst uit handen van een Rotterdams boktalent.

Dankzij de samenwerking met Rotterdam Topsport en Rotterdam Boxing wordt voorzien in een goede opbouw. Eén: breedtesport in de Maasstad vormt een basis voor talentherkenning. Twee: met talentontwikkeling wordt een basis gelegd voor topsport. Drie: daaruit vloeien topboksers voort die kunnen strijden tijdens een jaarlijks terugkerend Rotterdams topevenement.

De taken en het netwerk van Rotterdam Sportsupport sluiten vooral aan bij de breedtesport-aspiraties. Zo verenigen de combinatiefunctionarissen Ton Dunk en Robert Nokhai middelbare scholen en boksverenigingen binnen Challenge010. Leerlingen maken via school kennis met de sport en worden lid van een vereniging. Wie dat wil, betreedt zelfs de ring voor een echte wedstrijd of doet mee aan de Rotterdamse Kampioenschappen. Alle boksteams van Challenge010 uit de stad nemen daaraan deel. Aan het eind van het afgelopen schooljaar vormde het Schouwburgplein het toneel.

Dunk was betrokken bij de totstandkoming van het plan ‘Boksen in Rotterdam’ . Hij zegt: ‘Rotterdam is van oudsher een echte boksstad. Toch zijn er verbeteringen te realiseren. Het imago van de sport kan worden opgepoetst, de beeldvorming kan positiever zijn en de verenigingen kunnen impulsen gebruiken. Na de aftrap van Challenge010 in 2013 zagen we weer eens de potentie en waarde, ook pedagogisch, van boksen. Daarom hebben we Rotterdam Topsport en Rotterdam Boxing benaderd om gezamenlijk de handschoen op te pakken. Rotterdam Boxing streeft bijvoorbeeld ook naar versterking en uitbouwen van het boksen in de stad. We willen met z’n drieën de bokssport in Rotterdam op een hoger plan brengen, zowel in omvang als kwaliteit.’

Bij deze ambitie horen specifieke doelstellingen. Dunk over de breedtesport: ‘Meer kinderen en jongeren zullen kennismaken met de bokssport en vervolgens structureel gaan boksen bij een school of vereniging. De combinatiefunctionarissen verzorgen bijvoorbeeld clinics voor 8- tot 12-jarigen op school. Niet alleen om de sport op zich, maar ook vanwege de pedagogische waarde. We streven tegelijkertijd naar betere veiligheid en pedagogische kwaliteit binnen de Rotterdamse bokswereld. Rotterdam Sportsupport kan kaderleden van verenigingen daarbij van dienst zijn, bijvoorbeeld met pedagogische ondersteuning.’

Over koppelingen tussen scholen en de sport zegt Dunk: ‘Stichting De Verre Bergen maakt Challenge010 mede mogelijk.’

De initiatiefnemers hebben ook de ambitie ‘lege gaten in Rotterdam’ te vullen. Dunk: ‘De stad heeft nu tien boksscholen. Maar nog niet elk deel van Rotterdam is voorzien. Vorig jaar hebben we al een locatie kunnen openen in Oud-Charlois en in september doen we hetzelfde in Spangen. Op die manier kunnen we kinderen in hun directe omgeving bedienen nadat ze enthousiast zijn geraakt tijdens een clinic op school.’

Combinatiefunctionaris Ton Dunk in gesprek met Rijnmondverslaggever Frank Stout:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach