Rotterdam Sportsupport wil dat aan het eind van dit schooljaar 1200 middelbare scholieren meedoen aan Challenge010. Dat is het initiatief waarbij tieners via school lid zijn van een sportvereniging en tegelijkertijd worden gestimuleerd in discipline en gedrag. Twee jaar geleden is Challenge010 begonnen met zaalvoetbal, maar voortaan is het ook mogelijk te basketballen, boksen en dansen. Al negentien scholen doen mee.

Wie leerlingen uit het middelbaar onderwijs wil enthousiasmeren voor een georganiseerde sport, moet hun competitie bieden. Wie bovendien bij hen goed gedrag wenst te stimuleren op school en in de sport, dient deelname zó aantrekkelijk te maken, dat zij graag aan deze voorwaarde voldoen. In grote lijnen is dat de filosofie van Challenge010. Een succesvolle filosofie, want in het afgelopen schooljaar deden al 200 jongeren mee aan twee zaalvoetbalcompetities voor schoolteams.

‘Na een twee jaar durende proef breidt Rotterdam Sportsupport het initiatief nu uit’, zegt projectleider Challenge010 Gwenda Tromp. ‘We betrekken er zowel meer scholen als sporten bij. Een belangrijk doel is dat middelbare scholieren die geen lid zijn van een vereniging, de stap wel zetten via deze route. Dat moet gelden voor 70% van de 1200 jongeren die aan het eind van het schooljaar meedoen aan Challenge010.’

In de afgelopen twee jaar bleken deelnemers zich beter te gedragen op school. ‘We streven naar ontwikkeling op sociaal en mentaal vlak’, zegt Tromp. ‘Wie bijvoorbeeld zijn schoolwerk verwaarloost of zich brutaal gedraagt, mag niet meedoen. Daar blijkt een flinke stimulans vanuit te gaan.’

TPP Rotterdam en RKSV Leonidas zijn de verenigingen die al zaalvoetbal boden binnen Challenge010. XerxesDZB doet dat voortaan ook. Scholieren kunnen basketbal spelen via Rotterdam Basketbal en Rotterdam-Zuid. Bokstraining – en later eventueel bokswedstrijden – zijn mogelijk dankzij de medewerking van Bokschool Van ’t Hof, Leon’s Boxing Gym en in 2014 nog twee boksscholen. De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) verzorgt dans. Leerlingen bedenken zelf een naam voor hun ‘dance crew’, die zich voorbereidt op een ‘battle’ met andere crews.

Leidt Challenge010 tot meer sportdeelname onder jongeren? Was 70% voorheen geen lid van een vereniging? Neemt het overgewicht binnen de groep af? Het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap USBO van de Universiteit Utrecht zal onderzoeken of deze en andere doelstellingen van Challenge010 worden behaald.

Scholen die willen meedoen aan Challenge010, kunnen contact opnemen met Gwenda Tromp van Rotterdam Sportsupport: (010) 2429315 en g.tromp@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg