Als meer Rotterdammers uit de luie stoel komen om te sporten, kan dat de stad veel geld opleveren. Dat blijkt uit een rapport van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), dat dinsdag is gepresenteerd.

Volgens het rapport van het adviesorgaan van de gemeente heeft meer bewegen niet alleen een positief effect op de gezondheid van mensen. Het zou ook de veiligheid van buurten en wijken in de stad bevorderen. Daardoor zou de stad indirect dus minder geld hoeven uit te geven.

De positieve bijdrage van sporten kan oplopen tot krap 1 miljard euro. Het onderzoek van de EDBR toont aan dat de totale economische omvang van de sportsector in de havenstad, gelet op omzet en bestedingen, 500 miljoen euro per jaar bedraagt.

Het overige bedrag verdient de stad door een vermindering van ziekteverzuim, betere schoolprestaties en een toename van de leefbaarheid in buurten en wijken, doordat er bijvoorbeeld minder hangjongeren zullen zijn.

Actieve sporters leven gemiddeld ruim drie jaar langer en verzuimen gemiddeld vijf dagen per jaar minder op hun werk. De rekensom van de EDBR leert dat alleen al daarmee een bedrag van circa 330 miljoen jaar kan worden ‘verdiend’. Daarnaast kan sporten volgens het onderzoek bijdragen aan waardestijging van vastgoed. Een woning met vrij uitzicht op sportterreinen levert bijvoorbeeld een meerwaarde op van 3 tot 6 procent.

Rotterdam huisvest ruim 380 sportverenigingen. Er zijn 370 sportvelden, meer dan honderd sporthallen en gymzalen, meer dan twintig zwembaden en topsportaccommodaties en tien tot vijftien (top)sportevenementen per jaar. Met de olympische droom aan de horizon hoopt de gemeente Rotterdam nog meer inwoners ertoe te bewegen te gaan sporten. Eind 2013 moet 64 procent van de Rotterdammers sporten, in 2016 moet dat percentage 70 zijn.

Nederland hoopt in 2028 de Olympische Spelen te organiseren, Rotterdam wil daarbij een belangrijke rol spelen. Hoewel de stad zich graag profileert als dé sportstad van Nederland, sporten er minder mensen dan in andere delen van het land. Eind 2009 sportte 58 procent van de bevolking regelmatig, landelijk ligt dat percentage op 60.

Rotterdam trekt de komende periode 24 miljoen euro extra uit voor sport. ,,Investeren in sport betaalt zich dubbel en dwars terug, maatschappelijk en soms ook in klinkende munt”, meldde een woordvoerder.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens