Ongeveer veertig (oud-)revalidanten van Rijndam Revalidatie hebben op woensdag 1 april meegedaan aan een handbike clinic. Personen met bijvoorbeeld een dwarslaesie werden eerst bij Rijndam bijgepraat over handbikes en hun betekenis, waarna ’s middags het merendeel de baan opging van wielervereniging Ahoy. Belangrijke boodschap: deze bewegingsvorm is mogelijk voor meer mensen met een beperking dan weleens wordt gedacht.

‘Heerlijk om straks weer samen met mijn vrouw te kunnen fietsen.’ Het is één van de vele enthousiaste reacties die kon worden opgetekend na de Move Forward Handbike Clinic 2015. Een andere: ‘Goede afleiding, leren omgaan met de nieuwe situatie door goed te blijven bewegen.’ En ook: ‘Fijn, weer conditie opbouwen.’

De dag werd georganiseerd door Rijndam Revalidatie en Hollister BV, producent en leverancier van medische producten. Initiatiefnemer Hollister wil mensen met een fysieke beperking (weer) in beweging krijgen. Handbiken kan bijvoorbeeld de gezondheid positief beïnvloeden. Holister hoopt dat (oud-)revalidanten dankzij de clinic grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen vinden.

Paralympisch

De jongste deelnemer was zeven jaar en de oudste 72. Bij Rijndam Revalidatie werden zij geïnspireerd door onder meer paralympisch handbiker Laura de Vaan, die vertelde over haar ‘aankoppelbare handbike’. Bewegingsagoog Paul ter Horst van Rijdam Revalidatie ging in op de betekenis van handbiken tijdens de revalidatie.

Daarna kregen de deelnemers de kans aankoppelbare handbikes uit te proberen in de sporthal én op een speciaal uitgezet parcours in de tuin van Rijndam. ‘Dit betekent meer vrijheid in bewegen’, zo reageerde een deelnemer.

Rondjes

Bij RWC Ahoy vertelde paralympisch handbiker Jetze Plat ’s middags hoe hij in de topsport is terechtgekomen. De deelnemers konden vervolgens een wedstrijdje hardfietsen tegen hem doen, maar vanzelfsprekend ook in een minder prestatieve sfeer rondjes rijden. Vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) begeleidden de volwassenen die in actie kwamen op een vaste framebikes. Op de baan van bij RWC Ahoy ontfermde Laura de Vaan zich over de zeven deelnemende kinderen die deelnamen.

De moeder van een jonge deelnemer: ‘Het is goed om de jeugd bewust te maken van de mogelijkheden met handbiken. Kinderen worden uitgedaagd en krijgen veel meer zelfvertrouwen.’

Hier vind je meer informatie over de handbikeclinics van Move Forward.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg