Eerst vier weken lang kennismaken met sport en bewegen. Daarna gedurende eenzelfde periode de behendigheid in twee specifieke sporten vergroten. Vervolgens misschien zó de smaak te pakken hebben gekregen, dat onder begeleiding de weg naar een vereniging kan worden ingeslagen. Volwassenen met een verstandelijke beperking doen mee aan een sporttraject van Accent Avondschool en Rotterdam Sport op Maat. 

Deze week beginnen deelnemers aan hun vierde van acht sessies bij Accent Avondschool. Aanmelden is dus niet meer mogelijk. Deelnemen aan een volgend sporttraject? Of als organisatie zelf een sporttraject opzetten? Zoek contact met Emy Theunissen van Rotterdam Sportsupport: (010) 42 9315 en e.theunissen@rotterdamsportsupport.nl.

Zij is combinatiefunctionaris Rotterdam Sport op Maat en Special Heroes, het sportstimuleringsproject voor jongeren met een beperking. Theunissen leidt de bijeenkomsten samen met een professional van Accent Avondschool, een organisatie die staat voor ‘verrassend Rotterdams onderwijs’. Dit type onderwijs is mogelijk doordat mensen met een verstandelijke beperking in een veilige, individuele, gestructureerde en professionele omgeving kunnen werken aan hun identiteit en ontwikkeling op maatschappelijk, cognitief, recreatief en communicatief terrein.

Ze vertelt: ‘Tijdens een sporttraject leren deelnemers in de eerste vier weken bepaalde bewegingsvormen kennen en ondervinden zij wat hun lichaam wel en niet kan. Plezier en veiligheid staan voorop. Gezamenlijk vinden we ook uit welke twee sporten zij het leukst vinden. In de volgende vier weken behandelen we de regels en technieken van die sporten. Deze twee maanden kunnen voor sommige deelnemers, overigens niet per se scholieren van Accent Avondschool, een tussenstap zijn op weg naar een vereniging. Wie wil kennismaken met een sport of club, kan door mij worden begeleid.’

De actie van Rotterdam Sport op Maat met Accent Avondschool is een proef. De netwerkorganisatie hoopt dat het naar méér smaakt en nodigt andere partijen uit voor hun cliënten ook een sporttraject op te zetten in samenwerking met Rotterdam Sport op Maat.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Frank Vermeulen

Frank Vermeulen

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat