De sportvereniging en de maatschappij. Dat was het thema van het Nederlands Congres voor Sportbestuurders dat op 11 en 12 april is gehouden door Rotterdam Sportsupport en het vakblad SPORT, Bestuur & Management. Het evenement vormde een inspiratiebron voor 700 vrijwilligers van sportverenigingen en vertegenwoordigers van gemeenten, bonden en maatschappelijke organisaties buiten de sport.

In de praktijk snuiven aan succesvolle Rotterdamse initiatieven. Daartoe werden beleidsmedewerkers van andere gemeenten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties buiten de sport in de gelegenheid gesteld op vrijdag 12 april. Het was het slotstuk van het Nederlands Congres voor Sportbestuurders.

De 35 genodigden maakten bij voetbalvereniging XerxesDZB kennis met het fenomeen Sportplusvereniging. Hoe kan een club bijvoorbeeld samenwerken met professionele maatschappelijke organisaties, onder meer uit de welzijnssector, en zo de sport ten goede laten komen aan meer mensen dan de eigen leden? En hoe probeert de voetbalvereniging een veiliger pedagogisch klimaat te creëren?

Vervolgens konden de deelnemers kiezen voor een leerzaam bezoek aan korfbalvereniging RKC WION of basisschool PC De Regenboog. Bij WION werd een mooie inkijk gegeven in de werkwijze van Rotterdam Sport op Maat. Bij PC De Regenboog, de school die is verbonden aan Schoolsportvereniging Pendrecht, werd het ingezoomd op de praktijk over de Schoolsportvereniging.

Onder meer de vertegenwoordigers van gemeenten, bonden en maatschappelijke organisaties konden ook het middagprogramma volgen op donderdag 11 april in De Kuip. Uiteindelijk volgden 350 personen onder meer een discussie over de betekenis van amateurclubs voor de Rotterdamse samenleving. Een ander onderdeel ging over de gewenste rol van verenigingsbestuurders. Moeten bestuurders louter besturen of is het prima als ze ook kopjes koffie schenken?

In de avonduren bezochten 350 bestuurs- en kaderleden van sportverenigingen het Sportcongres Rotterdam in De Kuip. Zij vertegenwoordigden bijna vijftig clubs. Tijdens een plenair gedeelte en via workshops kregen de genodigden concrete handvatten om zaken te verbeteren of nieuwe wegen in te slaan.

Peter Breedveld is coördinator autistenvoetbal bij NOCKralingen. Hij toonde zich vooral enthousiast over de sessie die in het teken stond van social media. ‘Naar aanleiding van de workshop bespreken we binnenkort binnen de club of we Facebook en Twitter gaan inzetten. Het zijn middelen om iets extra’s mee te creëren buiten de wedstrijden. Je informeert als club niet alleen zelf leden en anderen, maar krijgt van hen ook ideeën en meningen. Dat kan je helpen verbeteringen door te voeren.’

Voorzitter Paulo das Dores van voetbalvereniging FC Maense werd geprikkeld door de workshop over clubs die maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Ik heb geleerd wat de voordelen kunnen zijn wanneer je als vereniging de buurt intrekt: meer leden, meer vrijwilligers, meer ouderbetrokkenheid en meer activiteiten, ook buiten de sport. Ik denk dat hier ook mooie kansen liggen voor FC Maense.’

De deelnemers waardeerden het programma van donderdagmiddag en -avond respectievelijk met een 7,4 en 7,6. De praktijkdag werd beoordeeld met een 8,1.

Sfeerimpressie middag

Sfeerimpressie avond

Klik hier voor de foto’s het congres en klik hier voor de foto’s van de praktijkdag.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf