De clubkas spekken en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn? Een zak vol PET-flessen of drankblikjes levert jouw vereniging 2,50 euro op. Tenminste, als je je snel aanmeldt en door gemeente Rotterdam wordt uitgekozen voor deelname aan deze actie. Extra aantrekkelijk: het bedrag kan per zak oplopen tot maximaal 7,50 euro als de vereniging besluit de omgeving van het complex vrij te houden van zwerfafval.

Wanneer begint de actie?
Vertegenwoordigers van sportverenigingen en scholen kunnen zich nu aanmelden voor deze Rotterdamse actie. De gemeente selecteert 35 clubs en 15 scholen. De deelnemers gaan van start op dinsdag 1 maart. De gemeente blaast met deze actie de inzameling van PET-flessen nieuw leven in. Dit initiatief is onderdeel van een landelijke actie die zwerfafval tegengaat en hergebruik van plastic en blik bevordert.

Waarom is deelname aantrekkelijk?
De clubs en scholen dragen niet alleen bij aan een schonere omgeving, maar verdienen ook een leuk extraatje.

Hoe gaat het in zijn werk?
De deelnemende sportverenigingen en scholen ontvangen twee 240-liter rolcontainers met speciale zakken. De ene zak is voor PET-flessen, de andere voor drankblikjes. Vrijwilligers van de vereniging leveren volle zakken in bij Milieupark Aploniastraat of Milieupark Melanchtonweg. Daarna krijgt de club per zak gegarandeerd 2,50 euro op haar bankrekening gestort. Via een website kunnen kaderleden van de vereniging de ingezamelde hoeveelheid en het daarbij horende bedrag zien. Daarvoor krijgen ze inloggegevens.

Nog meer verdienen?
Verenigingen kunnen het bedrag per zak opschroeven van 2,50 tot 7,50 euro. Dan dienen ze niet alleen de PET-flessen en drankblikjes in te zamelen, maar ook een deel van hun omgeving te ‘adopteren’ en vrij te houden van zwerfvuil. Het doel: zoveel mogelijk mensen die zich ervan bewust zijn dat plastic en blik niet in de struiken en evenmin bij het gewone afval horen. Deze adoptie gaat gepaard met een bonus van maximaal 5,00 euro per zak, zodat deze 7,50 euro waard kan zijn. Verenigingen krijgen aparte zakken voor het verzamelde zwerfafval in de openbare ruimte.

Tot wanneer duurt de actie?
Gegarandeerd tot 1 maart 2018. De gemeente benadrukt dit, omdat een aantal jaren geleden een soortgelijke actie opeens werd stopgezet. Sportverenigingen waren drukdoende met de inzameling van PET-flesjes, waarna onverwacht een punt werd gezet achter de landelijke subsidieregeling,

Interesse?
Meld je club aan via gemeente Rotterdam, Schone Stad. Geef per e-mail de naam en het adres van de vereniging door en het telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon. Binnen een week wordt de club benaderd door een medewerker van Schone Stad.

Vragen over actie en deelname?
Zoek contact met de gemeente Rotterdam, Daan van Elzen (tel. 06-10 41 67 16) of Saskia van Dongen (tel. 010-267 87 19).

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marion den Elsen

Marion den Elsen

secretaresse