Op 24 januari 2018 vond er opstartcursus voor OldStars trainers en begeleiders plaats in Rotterdam, bij voetbalvereniging XerxesDZB. 2 ervaren docenten uit de voetbalwereld gaven de cursus aan enthousiastelingen uit het hele land.

Doel opstartcursus
De opstartcursus is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Het doel van de cursus is om trainers en begeleiders handvatten aan te reiken om ouderen op een verantwoorde wijze via OldStars walking football in beweging te brengen. Veel trainers en begeleiders hebben vragen over de opbouw van de training en de intensiteit van de aangeboden voetbalvormen. Tijdens de opstartcursus is er de mogelijkheid om vragen te stellen over de opbouw en de verschillende aangeboden oefenstof.

De opstartcursus staat onder leiding van 2 docenten van het Nationaal Ouderenfonds; René Wormhoudt en Bart Logchies. René Wormhoudt is één van de grondleggers van het Athletic Skills Model en tevens de conditie- en hersteltrainer van het Nederlands Elftal. Bart Loghies is voetbaltrainer en docent bij de KNVB. Hij heeft veel ervaring als trainer bij clubs in het hoogste amateurvoetbal.

Nieuwe inzichten
In Rotterdam waren deelnemers aanwezig uit de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Maar ook mannen uit uit Friesland, Groningen en Overijssel waren vertegenwoordigd. De dag begon met het duidelijk maken van de kernwaarden van OldStars walking football. Deze vier kernwaarden zijn verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en zelfredzaamheid. Deze waarden zouden altijd centraal moeten staan, op wat voor een moment of locatie dan ook.

Winnen valt niet onder deze kernwaarden. Deelnemers aan de cursus werd de vraag gesteld hoe ze walking football zo kunnen organiseren dat winnen niet centraal staat. Bart Loghies: “Bij de aankomst van een toernooi zien de OldStars tegenwoordig vaak een grote beker staan. Je zou die beker ook weg kunnen halen. Dan krijg je een heel andere setting. Het winnen staat dan niet centraal, maar het bewegen en het ontmoeten. Je zou het woord ‘toernooi’ ook kunnen vervangen door beweegfestival.”

Deelnemers aan de cursus kwamen zelf ook met goede ideeën om het ontmoeten meer centraal te stellen. Zo gaf een Rik Liezenga van de OldStars van sc Cambuur aan dat ze daar elke keer beginnen met een presentatie/verhaal over het voetbalverleden van een speler of van de club zelf. “Dat levert fantastische verhalen op en zorgt ervoor dat de spelers naar elkaar toe trekken.”

Op het veld
Na de gesproken woorden gingen de deelnemers oefenvormen uitoefenen op het veld. René Wormhoudt prikkelde de aanwezigen om na te denken over het spelen met de oefenvormen. Het doel hiervan was het loslaten van de vaste gewoontes die bij veel OldStars clubs bestaan. “Door nieuwe oefenvormen ga je uiteindelijk ook beter voetballen. De kern zit hem echter in beter bewegen en het verbeteren van de gezondheid van ouderen.”, legt René uit.

v.v. Xerxes DZB
Jan Smits speelde een thuiswedstrijd als deelnemer vanuit de Rotterdamse voetbalclub v.v. Xerxes DZB: “We vinden het fantastisch dat vandaag bij ons over walking football wordt gesproken. Wij willen het ook graag opzetten. In Rotterdam begint de sport echt te leven, mede door de inzet vanuit de gemeente. Dat zie je ook vandaag met deelnemers van VVOR en sv Charlois. Binnenkort gaan we zelf om de tafel en gaan we hopelijk concrete plannen maken.”

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Ook aan de slag met het thema ouderensport? Neem contact op met je gebiedscoördinator of kijk hier voor meer informatie.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Beau de Leeuw

Beau de Leeuw

stagiair / projectcoördinator Toekomstbestendige sportverenigingen