De gemeente Rotterdam heeft verenigingen recent per brief geïnformeerd over de wijziging van de regels met betrekking tot het schenken van alcohol. Vanaf 1 juli a.s. mag een vereniging namelijk tijdens maximaal 12 bijeenkomsten per jaar (van persoonlijke aard en/of gericht op derden) alcohol schenken. Voorbeelden van dergelijke bijeenkomsten zijn: verjaardagen en bruiloften (van zowel leden als niet-leden), een vergadering van een politieke partij of een bijeenkomst van een projectontwikkelaar over geplande bouwactiviteiten. Aangezien dit per 1 juli ingaat, mag uw vereniging dit jaar nog tijdens maximaal 6 bijeenkomsten alcohol verstrekken.* Bijeenkomsten die gerelateerd zijn aan de doelstelling van de vereniging hoeven niet te worden meegerekend. Een voorbeeld hiervan is het afscheid van de voorzitter van een vereniging. Tijdens deze bijeenkomsten mag gewoon alcohol worden geschonken.

Procedure

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om alcohol te schenken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard/gericht op derden dient de vereniging een meldingsformulier aan te schaffen, dit kost 57 euro. Het meldingsformulier kunt u aanvragen bij Horeca Vergunningen van de Directie Veiligheid (horecavergunningen@rotterdam.nl). Uiterlijk vijf werkdagen voorafgaand aan een bijeenkomst moet de club een melding doen aan de burgemeester met behulp van dit meldingsformulier. Het bedrijfsmatig organiseren van commerciële feesten gericht op derden, waarbij bijvoorbeeld sprake is van kaartverkoop, is nog steeds niet toegestaan.

Let op!

*Verenigingen die nu gebruik maken van de kantineregeling van de Belastingdienst en onder de BTW-vrijstellingsgrens blijven, moeten wel BTW gaan betalen over de gehele kantineopbrengsten als bovengenoemde ‘bijzondere bijeenkomsten’ in hun kantine worden gehouden. De af te dragen BTW kan hoger uitvallen dan de extra kantineopbrengsten die zo’n bijeenkomst oplevert.

Lees hier de complete brief van de gemeente Rotterdam. Voor meer informatie over de gevolgen voor uw vereniging kunt u contact opnemen met Liana Landman via l.landman@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg