Ongeveer 900 leerlingen uit het middelbaar onderwijs die nu nog geen lid zijn van een sportclub, moeten aan het eind van het schooljaar 2013/’14 zaalvoetballen, basketballen, boksen of dansen bij een vereniging. Rotterdam Sportsupport maakt sinds dit voorjaar promotie bij schooldirecties. Het nieuwste schoolsporttraject heeft ook een nieuwe, uitdagende naam: Challenge010.

Het concept waarop Challenge010 is gebaseerd, is tijdens de pilot van de afgelopen twee jaar een groot succes gebleken. Inmiddels doen 200 jongens en meisjes met een schoolteam mee aan een zaalvoetbalcompetitie en zijn ze lid van een vereniging: TPP-Rotterdam of RKSV Leonidas. Het spreekt de jongeren aan dat ze om iets kunnen strijden.

Het project Challenge010 heeft ook een pedagogische meerwaarde. Goed gedrag op school kan bijvoorbeeld worden beloond met deelname aan een competitie. De vakdocent van school, de trainer van de club en de combinatiefunctionaris van Rotterdam Sportsupport – die de link vormt tussen school en vereniging – bespreken daarom regelmatig de leerlingen.

Het succes is aanleiding om vanaf het nieuwe schooljaar flink uit te breiden onder de naam Challenge010. Straks kunnen deelnemers ook basketballen, boksen en dansen. Sporten is niet langer alleen mogelijk in de stadsdelen Noord en Zuid, maar ook in Oost en West. Bovendien neemt het aantal deelnemende scholen toe van 15 tot 32.

‘We streven ernaar dat aan het eind van het schooljaar 2013/’14 circa 1280 leerlingen meedoen aan Challenge010. Van hen is nu nog 70% geen lid van een sportvereniging.’ Dat zegt Gwenda Tromp. Zij is projectleider Challenge010 bij Rotterdam Sportsupport. ‘We prikkelen leerlingen met uitdagingen. Bij zaalvoetbal en basketbal kun je wedstrijden winnen in de competitie en met je team de beste worden van Rotterdam. Als bokser heb je de mogelijkheid naar een wedstrijd in de ring toe te werken. En met dans bereiden jongeren zich voor op een voorstelling of battle tegen dance crews uit andere delen van de stad.’

Dit voorjaar is de website van Challenge010 gelanceerd en worden enthousiasmerende folders voor jongeren en vakleerkrachten uitgedeeld op scholen. Challenge010 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting De Verre Bergen. De stichting streeft naar een beter Rotterdam door middel van meerjarige investeringen in maatschappelijke initiatieven.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach