Een mooie traditie krijgt een vervolg: het Rotterdamse sportjaar wordt weer afgesloten met de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond. Tijdens dit feestelijke evenement in december blikken personen uit de verenigingssport, topsport, politiek en het bedrijfsleven gezamenlijk terug op de afgelopen twaalf maanden. Wie ontvangt dit jaar de Gehandicaptensportprijs tijdens de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond? Stuur je nominatie!

Titel en veel aandacht
En natuurlijk worden tijdens deze avond veel winnaars van 2017 bekendgemaakt: de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, het Sporttalent, de Sportvrijwilliger en de vereniging met de leukste G-afdeling. Alle genomineerden worden in het zonnetje gezet gedurende een feestelijk sportnetwerkevenement. De winnaars ontvangen een titel en award en veel aandacht vanuit diverse media.

Prachtige kans
Natuurlijk horen ook dit jaar de beste kandidaten op te gaan voor deze awards. Heeft jouw vereniging een G-afdeling die een nominatie en natuurlijk uiteindelijk ook de award verdient? Wie krijgt deze prachtige kans het belang van aangepast sportaanbod helder voor het voetlicht te brengen?

Meld hier je G-sport nominatie aan vóór zaterdag 4 november. Een deskundige jury bepaalt drie genomineerden. Vanaf half november kan het publiek zijn stem uitbrengen. De finale is in december aan boord van het ss Rotterdam.

Nieuwe leden
Bij G-Force, onderdeel van Rotterdam Basketbal, heeft men sinds december 2016 ondervonden wat een Sport Award kan betekenen. De naamsbekendheid nam toe en daarmee ook het aantal leden.

‘Wij hebben 32 leden, van wie er vijf zijn ingestroomd nadat we de Gehandicaptensportprijs hadden gewonnen’, vertelt G-Force-voorzitter Fons Rijnberg. ‘Want hoe gaat zoiets? Op de avond zelf en via persberichten wordt bekendgemaakt dat je de prijs hebt gekregen, en daarna ontstaat belangstelling. Journalisten bellen voor een artikel en zo’n verhaal wordt bijvoorbeeld gelezen door professionals in woonvoorzieningen voor mensen met een beperking. Of door ouders van bewoners. Vanuit onder meer die hoek hebben we aanmeldingen gekregen.’

Samen een kopje koffie
G-Force is er voor volwassenen met een verstandelijke beperking en bedient een brede doelgroep: van tieners met een autistische stoornis tot volwassenen met het syndroom van Down. Het jongste lid is 15, het oudste 46. Elke zaterdagochtend wordt getraind en jaarlijks kunnen de leden meedoen aan drie toernooien. Oók belangrijk: het traditionele kopje koffie na afloop van de training. Minstens een halfuur lang zitten leden, vrijwilligers, ouders, begeleiders en anderen gezellig met elkaar te praten, want sociaal contact is er net zo belangrijk als sporten.

Complete verrassing
G-Force nomineerde zich vorig jaar zelf voor de Gehandicaptensportprijs. Rijnberg: ‘We waren al heel blij dat we tot de drie overgebleven kandidaten hoorden. En toen tijdens de avond op het ss Rotterdam werd bekendgemaakt dat wij de winnaar waren, was dat een complete verrassing. Niels Vermeule, een lid met een autistische stoornis, is het podium opgegaan om de Award in ontvangst te nemen.’

Dat tekent het karakter van de Sport Awards, stelt Rijnberg. ‘Net als binnen Rotterdam Basketbal plaats is voor topsporters en voor mensen met een beperking, treffen ook bij de Sport Awards vele verschillende mensen elkaar. Dankzij de publiciteit rondom G-Force is breder bekend geraakt dat iedereen welkom is bij ons. Via de Gehandicaptensportprijs hebben wij nog beter kunnen uitdragen waar we voor staan. Dankzij alle publiciteit kwamen we ook in contact met Challenge Sports werk- en integratietrajecten. Die organisatie ondersteunt ons nu in de vorm van kleding en via consumpties in de kantine.’

Sportvrijwilliger 2017
Je kunt ook iemand nomineren voor Rotterdams Sportvrijwilliger 2017. De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en RTV Rijnmond.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten