“Tot nu toe was het elke vrijdag polonaise in de kleedkamer. Op de hele club praten de mensen over onze derde helft. Het leverde ons zelfs al meerdere aanmeldingen op.”

Han Steenbeek (63) speelt sinds een aantal maanden bij de OldStars van sv Charlois. “We zijn hier pas net begonnen”, zegt Han. “Twee jaar geleden probeerde ik OldStars Walking Football al op te zetten. Zonder succes. Nu hebben we mede door het enthousiasme van Raymon Schimmel (trainer van de OldStars, red.) al een mooie groep. Tegen alle verwachtingen in hebben we inmiddels vijftien deelnemers. En er komende steeds meer aanmeldingen bij.”
OldStars Walking Football is een programma van het Nationaal Ouderenfonds om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt het initiatief in Rotterdam, zoals bij Charlois. Deelnemers voetballen volgens het Walking Football-principe: er niet mag worden gerend, dit om blessures te voorkomen.

Actief op de club
Han is niet alleen speler bij de OldStars van Charlois. Hij is ook actief betrokken bij de club als vrijwilliger. “We hebben een levendige club”, zegt hij. “Naast alle voetbalactiviteiten organiseren we nog veel meer. Bijvoorbeeld een kerstklaverjastoernooi. De jongeren kennen dat spel niet, maar voor de ouderen is dat een leuke activiteit.”
“Na 23 jaar voetbal ik weer”, gaat hij verder. “Voor mij was de kleedkamerhumor de belangrijkste reden om terug te keren op de velden. Ondanks dat we ouder worden, verandert deze humor nooit. Het is weer net als vroeger. Geweldig om dat nu weer te ervaren.”

Maatschappelijk ondernemen
Een vereniging die een positieve bijdrage wil leveren aan de maatschappij vanuit sociaal en/of gezondheidsperspectief kan sport als middel gebruiken om nieuwe doelgroepen te binden. In Rotterdam erkennen steeds meer partijen de meerwaarde van maatschappelijk ondernemen. Zo kloppen gemeenten en welzijnsorganisaties bij verenigingen aan om sport als middel te gebruiken, bijvoorbeeld tegen eenzaamheid bij ouderen. Het is belangrijk voor verenigingen om leden zo langer aan hun club te binden en iets sportiefs te blijven bieden. Maar ook kan het een doel zijn oud-leden hierdoor weer terug te krijgen. Het voorbeeld van Charlois en het Walking Football, waar senioren de weg naar de voetbalvelden (weer) hebben gevonden, is een treffend voorbeeld.

Half één
De OldStars van Charlois maken binnen de club al flink naam. Niet per se vanwege de voetbalkwaliteiten, wel om de derde helft. Han lachend: “Op vrijdagavond spelen we een uurtje Walking Football. Daarna stellen we het omkleden zo lang mogelijk uit in de kleedkamer. We waren vrijdag eens om acht uur klaar. Daarna ging de muziek aan in de kleedkamer. Met bittergarnituur in de hand kwamen er meerdere polonaises op gang. Pas om half één verlieten we de club. De perfecte manier om de week af te sluiten!”

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging