Goed nieuws voor ouderen die gestopt zijn met voetballen. De gemeente Rotterdam, het Nationaal Ouderenfonds en Rotterdam Sportsupport ondersteunen de komende twee jaar initiatiefnemers van OldStars walking football in de regio. Wethouders Visser (sport) en De Jonge (welzijn) gaven gisteren, samen met zo’n 80 geïnteresseerden van amateurvoetbalclubs, sport- en beweegaanbieders en welzijnsorganisaties, het startschot voor de verdere uitrol van wandelvoetbal in Rotterdam.

Er werd gisterenavond in het stadion van Excelsior wel gevoetbald, maar niet gerend. De mannen van het OldStars-team van vv Hillegersberg lieten tijdens een demo-training zien dat het bij wandelvoetbal draait om samen sportief en gezellig bezig zijn. Leo Beenhakker, Sjaak Roggeveen en Frans van der Heide dragen walking football een warm hart toe en waren dan ook aanwezig om de mannen van vv Hillegersberg te supporten.

Sport in de strijd tegen eenzaamheid
Sport als middel, zo benoemden beide aanwezige wethouders Visser (sport) en de Jonge (welzijn) de inzet van walking football. De gemeente Rotterdam zet daarmee sport ook in  als middel tegen eenzaamheid. Aantrekkelijk aanbod voor ouderen waardoor zij sociaal en fysiek in beweging blijven, is het doel. Walking football in Rotterdam is dan ook een bijzondere samenwerking tussen sport en welzijn.

Hugo de Jonge (Wethouder welzijn) – ‘Rotterdam wordt steeds ouder, walking football kan gebruikt worden om eenzaamheid tegen te gaan.’

Ondersteuning bij de opzet
Afgevaardigden van besturen van amateurvoetbalclubs, sport- en beweegaanbieders, ouderenbonden en welzijnsorganisaties uit de regio volgden twee korte workshops met handreikingen voor het opstarten van een eigen OldStars-team. Zij kunnen de komende twee jaar rekenen op ondersteuning bij het opzetten van een trainingsprogramma, het werven van deelnemers en het vinden van lokale samenwerking.

Maar liefst tien organisaties/verenigingen – Sporting Experience, Wmo Radar, Coalitie Erbij, Voetbalvereniging LMO, TransvaliaZW, Steeds Hooger, rvv coal, sv Charlois, CVV Berkel en VVOR – hebben tijdens de kick-off toegezegd OldStars walking football te gaan opstarten.

Gert-Jan Lammens (directeur Rotterdam Sportsupport) – ‘Walking football speelt in op de behoefte van senioren. Wij willen clubs ondersteunen bij het opstarten.’

Sportief en sociaal bezig zijn
Dat OldStars niet alleen om sportiviteit draait, maar ook een groot verschil kan maken in het sociale leven van ouderen, weet Gerrit Kool, begeleider van OldStars Hillegersberg, als geen ander: “Vorig jaar kreeg een 81-jarige teamgenoot van ons kanker op zijn long. We zijn er met zijn allen voor hem geweest en hebben hem er doorheen geholpen. Inmiddels gaat het zo goed met hem dat hij weer gewoon met ons meespeelt. Hij beweegt, is fit en heeft vrienden. Dat geldt lang niet voor elke man van die leeftijd.”

Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen in o.a. ondernemerschap en ledenwerving, lees hier meer.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wilco Hameetman

Wilco Hameetman

projectleider gebieden / verenigingsconsulent Prins Alexander