Begin deze maand publiceerde het AD een artikel waarin de krant meldde dat duizenden sportverenigingen nog niet klaar zijn voor de nieuwe AVG-wetgeving. Om Rotterdamse verenigingen voor te bereiden op de veranderende privacywetgeving, die met ingang van 25 mei in werking treedt, heeft Rotterdam Sportsupport op verschillende manieren hulp geboden.

Themabijeenkomsten
Er zijn drie bijeenkomsten georganiseerd over de AVG-wetgeving en wat dit voor verenigingen betekent. Arthur v/d Hoeff van de Stichting Vereniging en Recht nam de aanwezigen mee in de belangrijkste wijzigingen en hoe hier op in te spelen. De laatste bijeenkomst vindt plaats op woensdag 23 mei bij hockeyvereniging Tempo ’34. Maar liefst 97 mensen van bijna 60 verenigingen hebben zich hier inmiddels voor aangemeld, waarmee de bijeenkomst helemaal vol zit. Het is dus wel duidelijk dat clubs graag geholpen worden bij dit vrij ingewikkelde thema.

Beantwoording individuele vragen
Binnen Rotterdam Sportsupport is Liana Landman de expertadviseur op juridisch gebied. Los van de themabijeenkomsten kunnen de verenigingen bij haar terecht als ze vragen hebben over de AVG. Zij zal de verenigingen dan zo gericht mogelijk antwoord geven, zodat de vereniging weer verder kan met de noodzakelijke aanpassingen.

Informatie op de website
Op de site van Rotterdam Sportsupport is een pagina ingericht met informatie over de AVG met daarbij links naar praktische informatie. Zo wordt er verwezen naar een stappenplan om te doorlopen, een webinar dat Arthur van der Hoeff voor de KNHB heeft gegeven en staan er voorbeelden op van een privacyverklaring en een verwerkersovereenkomst.

AVG-proof
Met bovenstaande vormen van ondersteuning hopen wij de Rotterdamse sportverenigingen een goede basis te geven om aan de slag te gaan met dit thema, zodat zij het voor hun vereniging op een juiste manier regelen. Om vóór 25 mei 100% AVG-proof te zijn is voor menig vereniging een uitdaging, maar we gaan ervan uit dat de meeste clubs flinke slagen aan het maken zijn op dit thema.

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach