Ruim 550 Rotterdammers met een beperking kwamen in beweging tijdens de Sport op Maat week. Met een feestelijk openingsevenement op het Stadhuisplein, ruim 25 sportclinics verspreid over de stad, een landelijk congres in De Kuip en een scholensportdag op Sportplaza Zuiderpark liet de stad zien wat ze Rotterdammers met een beperking te bieden heeft.

‘Rotterdammers met een beperking sporten minder dan Rotterdammers zonder beperking. Daar willen we met de Sport op Maat week verandering in brengen,’ zegt projectcoördinator Fieke de Goede. ‘Onze stad heeft onwijs veel te bieden op het gebied van aangepast sporten. We zijn er dan ook van overtuigd dat er altijd een sport is die bij je past.’ Tijdens de Sport op Maat week kon men deelnemen aan sporten die bijzonder geschikt zijn voor sporters met een beperking. Denk aan speciale sporten als handbiken, racerunning (vorm van atletiek) en showdown (schuiftafeltennis) maar bijvoorbeeld ook aan G-hockey, tafeltennis, duiken en taekwondo. ‘We hopen dat deze week voor deelnemers aanleiding is om wekelijks te gaan sporten’ sluit De Goede af.

Bij het wegnemen van drempels om te gaan sporten is het netwerk rondom de sporter heel belangrijk. Karlijn van Leeuwarden, manager Events bij de Dirk Kuyt Foundation, vertelt: ‘Professionals van zorginstellingen, vrijwilligers van verenigingen en sportconsulenten spelen een grote rol in het enthousiasmeren voor sport. Dit netwerk was op maandag 19 september bijeen in De Kuip tijdens het Sport op Maat congres’. Tijdens themasessies over sponsoring, subsidies, vervoer en talentherkenning vonden de 110 aanwezigen verdieping op deze thema’s.

Ook scholen konden hun leerlingen deze week kennis laten maken met nieuwe sporten. 420 leerlingen met een beperking namen op donderdag 22 september deel aan twee sportclinics. ‘Sportverenigingen en andere aanbieders verzorgden in totaal 56 sportclinics op Sportplaza Zuiderpark. Het programma werd afgesloten met een spectaculaire eindshow,’ aldus Kaj Dijkhuizen van Thuis Op Straat. BMX, boogschieten, circus en freerunnen is een greep uit de clinics die tijdens de sportdag gegeven werden.

De Sport op Maat week is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat en de Dirk Kuyt Foundation. De initiatiefnemers werken nauw samen met Gemeente Rotterdam, Sportief Capelle, Fonds Gehandicaptensport en de RBLO.

Bekijk de aftermovie die Open Rotterdam maakte van de Sport op Maat week:

Foto’s van de Sport op Maat week verschijnen binnenkort op www.facebook.com/sportopmaat.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging