Ruim 550 Rotterdammers met een beperking hebben tijdens de Sport op Maat week ervaren hoeveel de stad te bieden heeft op het vlak van aangepast sporten.

Van zaterdag 17 tot en met 24 september konden zij sporten beoefenen die bij uitstek geschikt zijn voor mensen met een beperking. Zo werd onder meer vol enthousiasme meegedaan aan handbiken, racerunning (vorm van atletiek) en showdown (schuiftafeltennis). Voor bijvoorbeeld badminton, zeilen, duiken en taekwondo was de animo ook groot.

Verandering
‘We hopen dat deze week voor deelnemers aanleiding is wekelijks te gaan sporten’, zegt projectcoördinator Fieke de Goede. ‘Rotterdammers met een beperking sporten minder dan Rotterdammers zonder beperking. Daar willen we met de Sport op Maat week verandering in brengen.’

Breed spectrum
Welke beperking je ook hebt, in Rotterdam kun je altijd een sport vinden die bij je past. Dat was de boodschap van de Sport op Maat week. De ingrediënten: een feestelijk openingsevenement op het Stadhuisplein, ruim 25 sportclinics verspreid over de stad, een landelijk congres in De Kuip en een scholensportdag op Sportplaza Zuiderpark. De clinics werden verzorgd door sportaanbieders die gezamenlijk een breed spectrum vertegenwoordigden: van voetbal tot basketbal, van boksen tot tafeltennis en van salsa tot watersport. Bekijk hier de aftermovie.

Scholieren
Onder meer scholieren maakten kennis met nieuwe sporten. 420 leerlingen met een beperking deden op donderdag 22 september mee aan twee sportclinics. ‘Sportverenigingen en andere aanbieders verzorgden in totaal 56 sportclinics op Sportplaza Zuiderpark’, vertelt Kaj Dijkhuizen van Thuis Op Straat. Voorbeelden van clinics tijdens deze sportdag? BMX, boogschieten, circus en freerunnen.

Netwerk rondom sporter
Een belangrijk en gewaardeerd onderdeel van de Sport op Maat week was het eerste Sport op Maat congres dat ooit is georganiseerd. De Kuip was op maandag 19 september het trefpunt voor verenigingsvrijwilligers en vertegenwoordigers van sportbonden, gemeenten, organisaties en scholen die ook ambities hebben op het vlak van aangepast sporten. De achtergrond: drempels richting sportdeelname kunnen alleen worden weggenomen als rondom de sporter een goed netwerk is opgebouwd.

Karlijn van Leeuwarden is manager Events bij de Dirk Kuyt Foundation. Zij zegt hierover: ‘Professionals van zorginstellingen, vrijwilligers van verenigingen en sportconsulenten spelen een grote rol in het enthousiasmeren voor sport. Dit netwerk was bijeen tijdens het Sport op Maat congres’. De 120 aanwezigen verdiepten zich tijdens themasessies in sponsoring, subsidies, vervoer en talentherkenning.

Initiatiefnemers
De Sport op Maat week is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat Zuiderpark en de Dirk Kuyt Foundation. De initiatiefnemers werken nauw samen met Gemeente Rotterdam, Sportief Capelle, Fonds Gehandicaptensport en de RBLO. De sporters en sportaanbieders werden ontvangen op locaties van Rijndam Revalidatie, Pameijer, Koninklijke Visio en sbv Excelsior.

Aanbieders
De volgende sportaanbieders bezorgden Rotterdammers met een beperking een fijne en waardevolle activiteit: RHV Leonidas, TTV Alexandria ’66, GoSports, Rotterdam Basketbal, Sportbureau Tino, BC Schollevaar, Free to Move, Basketbalvereniging Arrows ’81, De Pont, Twenty One Up, Running Blind, Blinde Liefde voor Salsa, Sportieve Handy’s, MaiDiving, Crashing Dreamteam, Got2Groove, Divine, Watersport Vereniging Aegir, Stichting Plons, Van ’t Hof, Martial Arts Rotterdam en Rotterdam Atletiek.

Bekijk de aftermovie:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martijn Blok

Martijn Blok

strategisch adviseur / projectmanager Regio