Een speciale competitie voor beginnende jeugdleden had in het afgelopen seizoen als voordeel dat kinderen niet telkens met grote cijfers klop kregen en gedemotiveerd raakten. Combinatiefunctionaris Barry Wijers bedacht deze aanpak voor drie verenigingen waar veel nieuwkomers snel weer hun lidmaatschap hadden opgezegd. Het is de bedoeling dat zijn opvolger de formule in het nieuwe seizoen toepast bij meer clubs.

Het is ongeveer het laatste wat een sportvereniging wil: nieuwe jeugdleden verwelkomen en ze binnen de kortste keren weer zien afzwaaien. Het was de situatie waarvoor 21-Up, TTV Alexandria ’66 en Feijenoord van Teylingen zich vorig jaar geplaatst zagen. Aan combinatiefunctionaris Barry Wijers vroegen ze mee te denken over manieren om deze leden te behouden.

Wijers: ‘Wie bij een tafeltennisvereniging begint competitie te spelen, moet al best behoorlijk uit de voeten kunnen. De Pupillen-C-Klasse, het laagste niveau, vergt toch al wat vaardigheid. In de praktijk betekent dit dat beginnende jeugdspelers vaak verliezen met grote cijfers van kinderen die al wat langer wedstrijden spelen. Dat bevordert niet bepaald de motivatie om door te gaan. Daarom leek het mij goed alle beginnende jeugdleden van de drie verenigingen onder te brengen in dezelfde competitie.’

En zo speelden in de afgelopen maanden elke zaterdag ruim twintig kinderen jonger dan tien jaar officieuze wedstrijden tegen gelijkwaardige opponenten. Wijers: ‘Dat gebeurde in dezelfde ruimten en op dezelfde tijdstip als de reguliere competities. Ook dat draagt eraan bij dat kinderen langzaam toegroeien naar een officiële competitie. Bij Feijenoord van Teylingen is al bekend dat zeventig procent van de deelnemers aan de beginnerscompetitie volgend seizoen doorstroomt.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

Janneke van Tienen

P&O medewerker