Met ingang van 1 april 2024 wordt Martijn Blok directeur bij Vlaardingen in Beweging. Met deze overstap komt een einde aan bijna vijftien jaar Rotterdam Sportsupport. Een periode die voor hem voelde als een grote ontdekkingstocht, waarbij Martijn voor uiteenlopende functies pionierde. “Ik ben goed in staat om verbindingen te leggen tussen ideeën, mensen en organisaties.”   

Op 1 september 2009 komt Martijn in dienst van Rotterdam Sportsupport. Voor zijn omgeving is het een enigszins onverwachte keuze. Hij is afgestudeerd als milieukundige en werkt al enkele jaren bij een bodemadviesbureau. In de vrije avond- en weekenduren is hij vrijwilliger bij Z&PC Rotterdam. Zodoende heeft hij al regelmatig contact met toekomstige collega’s van Rotterdam Sportsupport. Als de geboren en getogen Rotterdammer een vacature voor accountmanager (werkgebied Rotterdam-Zuid, Pernis en Hoogvliet) voorbij ziet komen, klimt hij in de pen.  
       “Het was tot dan toe eigenlijk nooit in mij opgekomen dat je van je hobby ook je beroep kunt maken. De overstap naar de sportsector vond ik enorm tof.  Door mijn bestuurswerk bij de zwemvereniging, dat ik daarna ook altijd ben blijven doen, kon ik mij altijd goed inleven in de positie van een bestuurder. Ik weet welke uitdagingen er spelen op thema’s als pakweg financiën of vrijwilligerszaken. Dat voelen bestuurders ook en met de ervaring opgedaan uit de honderden gesprekken met allerlei sportverenigingen was ik een fijne gesprekspartner. Daar zit ook de meerwaarde in van Rotterdam Sportsupport. Vrijwel alle collega’s hebben een sportachtergrond en delen de passie voor sport en bewegen. Een prettige groep mensen om mee te werken.”

Pionieren

Binnen Rotterdam Sportsupport vervult Martijn in vijftien jaar diverse functies; accountmanager, gebiedscoördinator, kwartiermaker, projectmanager en strategisch adviseur. Vaak is hij de eerste persoon die in de functie stapt; een echte pionier. Martijn hierover: “Die rol ligt mij wel. Je bent continu bezig om in je werk vernieuwingen te stimuleren en kansen te signaleren. In zekere zin ben je eigenlijk de weg aan het plaveien voor de collega’s die je later opvolgen. Zo hebben de gebiedsconsulenten nu bijvoorbeeld een werkwijze die we in mijn tijd hebben moeten uitvinden. Toen ik begon als gebiedscoördinator (nu gebiedsconsulenten, red.) werkten we met een gebiedsteam, inclusief de verenigingsondersteuners. Daarna werd de functie zo ingericht dat je het eerste aanspreekpunt werd voor sportverenigingen, een accounthouder voor de sportverenigingen in het gebied.  Waar ik eerst met het gebiedsteam een hulpvraag moest oppakken, moest ik in de nieuwe rol van gebiedscoördinator vooral gesprekken voeren met clubs over vitaliteit, koers en ontwikkeling en – indien nodig – de juiste expertadviseur aan de vereniging koppelen. Dat is tot op de dag van vandaag de werkwijze van de gebiedsconsulenten gebleven.”

In de omliggende gemeenten is hij ook geen onbekende. In 2018 is hij bijvoorbeeld actief voor Grenzeloos Actief, een programma van het Ministerie van Volksgezondheid, Werkgelegenheid & Sport (VWS) dat zich richt om sporten en bewegen voor iedereen met een beperking mogelijk te maken. Ook coördineert hij Rabo ClubSupport, het vereningingsondersteuningsprogramma van de Rabobank, dat Rotterdam Sportsupport uitvoert in Rotterdam en nabijgelegen gemeenten. Bovendien heeft hij als Adviseur Lokale Sport tal van gemeenten in de regio geadviseerd over hoe sportverenigingen te betrekken bij hun lokale sportakkoorden. En dan is er nog zijn werk als kwartiermaker voor NL Sportsupport. In deze rol trekt hij het land in om het werk van Rotterdam Sportsupport ook buiten de stadsgrenzen van waarde te laten zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat nu ook in Ridderkerk, Nissewaard, Schiedam en Vlaardingen verenigingsondersteuning beschikbaar is. Meer recent speelt Martijn een belangrijke rol in de totstandkoming van sport- en beweegloketten in het hele land.

“De mens staat in deze organisatie altijd centraal. Dat vind ik heel bijzonder en daarom heb ik het ook bijna vijftien jaar volgehouden.”

Martijn Blok

‘Warm’ en ‘betrokken

Martijn typeert zichzelf als een generalist, iemand die op meerdere terreinen inzetbaar is. “Ik ben goed in staat om verbindingen te leggen tussen ideeën, mensen en organisaties. Is er een idee, dan help ik mee te denken op welke manier dat gerealiseerd kan worden. Daarbij bedenk ik dat idee niet zelf, maar help ik anderen om zelf tot dat inzicht te komen. Ik heb dat moeten leren en in de loop der jaren ben ik daar steeds beter in geworden. Daarbij geloof ik heel erg in het spreekwoordelijke gezegde ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Het gaat dan ook niet alleen om een goed idee, maar ook dat je een netwerk opbouwt, mensen leert kennen, vertrouwt en elkaar wat gunt.”  
    Rotterdam Sportsupport is volgens Martijn ‘warm’ en ‘betrokken’. “Ik heb hier de ruimte gehad om mezelf te ontwikkelen, om te groeien als persoon en nieuwe kansen te pakken. Er wordt altijd meegedacht met je ambities. Ik heb me daarbij ook altijd gesteund gevoeld, ook als een opdracht bijvoorbeeld niet slaagde. De mens staat in deze organisatie altijd centraal. Dat vind ik heel bijzonder en daarom heb ik het ook bijna vijftien jaar volgehouden.”

Martijn Blok (r) bij de lancering van het sport- en beweegloket in de zomer van 2023. Foto/credit: Jan Kok

Vlaardingen in Beweging

Per 1 april 2024 wordt Martijn directeur bij Vlaardingen in Beweging. In de vijftien jaar bij Rotterdam Sportsupport heeft hij een ontzettend groot netwerk opgebouwd. Ook Vlaardingen in Beweging, waar hij de opvolger wordt van Marvin Visser, is geen onbekende partij. In de Haringstad heeft hij aan de wieg gestaan van de verenigingsondersteuning en is hij als adviseur lokale sport betrokken geweest bij de totstandkoming van het Vlaardings Sportakkoord. “Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging en wil mijn bij Rotterdam Sportsupport opgedane kennis en ervaring nu graag inzetten in Vlaardingen.”  


Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven