Volwassenen met een beperking kunnen dankzij Stichting ZwemGym één uur per week heerlijk zwemmen in Recreatiecentrum Zevenkampse Ring in Rotterdam-Prins-Alexander. De organisatie nam begin dit jaar de activiteit over van Pameijer. Er is voor ieder wat wils: leren zwemmen, ontspannen baantjes trekken of in het water aan bewegingstherapie doen. Elke dinsdag is het raak tussen 13.00 en 14.00 uur. ZwemGym zorgt voor deskundige begeleiding.

Slechtziend. Niet aangeboren hersenletsel. Overgewicht als gevolg van een eetstoornis. De inmiddels twaalf deelnemers aan ZwemGym op dinsdagmiddag hebben de meest uiteenlopende eigenschappen. Gemeenschappelijk kenmerk is een lichamelijke of verstandelijke beperking.

‘We hopen dat nog meer deelnemers hier een plezierige en nuttige tijd komen beleven, want dan wordt het zwem-uur kostendekkend en vergroten we de kans in 2016 te kunnen doorgaan’, zegt Frank Fellinger. Hij is voorzitter van Stichting Zwemgym, een organisatie met als doel zwemactiviteiten te bieden aan mensen met een beperking.

MEE Rotterdam Rijnmond
Tot eind vorig jaar zwommen wekelijks cliënten van Pameijer in het zwembad van Recreatiecentrum Zevenkampse Ring in Prins-Alexander. Deze activiteit stopte. Recreatiecentrum Zevenkampse Ring wilde graag doorgaan met een zwem-uur voor mensen met een beperking. ‘Wij hebben het stokje overgenomen, omdat de activiteit prima past bij onze doelstellingen’, vertelt Fellinger. ‘Inmiddels zwemt nog één cliënt van Pameijer bij ons, maar zijn de andere deelnemers bij ons beland via de sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond.’

Voorkeuren en mogelijkheden
MEE ondersteunt mensen met een beperking, zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wie wil uitvinden of zwemmen en Zwemgym bij hem passen, zoekt contact met een sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond. De sportconsulent bespreekt met de geïnteresseerde en/of diens naasten of begeleiders onder meer wat diens voorkeuren en (on)mogelijkheden zijn. Tijdens het eerste bezoek aan Zwemgym kan de sportconsulent ook van de partij zijn. Fellinger: ‘Je kunt een maand gratis proefzwemmen om te bekijken of je het leuk vindt en wilt blijven.’

Kinderen en jongeren
Wie een beperking heeft en nog niet volwassen is, kan ook bij Stichting ZwemGym terecht. Tijd: elke zaterdag tussen 15.30 en 18.30 uur. Locatie: het zwembad van Sportcentrum West. Kinderen en jongeren kunnen hier onder meer leszwemmen, therapeutisch zwemmen en snorkelen. Interesse? Laat het weten aan een sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten