Sportclubs in Nederland zitten in de problemen. Dat zegt Stichting Waarborgfonds Sportverenigingen na het lezen van de jaarstukken van 1200 sportorganisaties.

Nog maar de helft van de clubs heeft de financiële situatie op orde, terwijl dat een jaar geleden nog 63 procent was. De grootste zorgen voor clubs zijn de lagere barinkomsten, minder subsidies en weglopende sponsors.

“Sportclubs zijn een belangrijk maatschappelijk fenomeen. Er zijn er zo’n 30.000 in Nederland”, legt Menno Schermer op BNR uit. Schermer adviseert verschillende sportclubs in opdracht van gemeenten. “Er staat wel iets te veranderen. Wat je ziet is dat sportverenigingen steeds meer moeite krijgen om de financiële en organisatorische zaken goed op de orde te houden.”

Deskundigheid

Een belangrijk probleem – volgens Schermer – is dat verenigingen onvoldoende deskundig kader kunnen vinden. “Het is steeds lastiger om een club goed te runnen, dus steeds minder vrijwilligers hebben zin om dat te doen.”

Gemeenten

Maar ook gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vervolgt Schermer. “Gemeenten kunnen veel strakker hun eigen beleid hanteren, waarin ze kijken naar wat clubs eigenlijk aan hun moeten betalen. Gemeenten werken daar niet goed aan mee.”

“Bestuurders van sportverenigingen hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar gemeenten kunnen daaraan bijdragen door samen te zorgen dat schulden niet oplopen.”

Zicht hebben ook financiën

Een vereniging moet er voor zorgen dat ze zicht hebben ook hun financiën. “Vaak is het zo clubs aan het organiseren zijn tot aan het volgende weekend: er wordt niet op de lange termijn gekeken. Het is belangrijk dat de club hun cultuur overeind houdt, maar toch ook iets bedrijfsmatiger met de organisatie omgaat. Veel clubs hebben dat niet op orde.”

Bron: BNR

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk