Wil jouw vereniging werk maken van energiebesparing? Dat begint met een scan om de mogelijkheden daartoe in kaart te brengen in jullie kantine en op jullie accommodatie. Goed nieuws: nog negen clubs kunnen gratis zo’n scan laten doen. Normaal gesproken kost het 500 euro, maar gemeente Rotterdam heeft onlangs besloten er 45 cadeau te doen. De animo is groot, dus meld je snel aan, want wie het eerst komt, het eerst maalt. 

Lagere kosten voor de club en minder lasten voor het milieu. Dat is in grote lijnen de gedachte achter Scoren met Energie, een initiatief van onder meer Rotterdam Sportsupport. Een energiescan kan de eerste stap zijn. Een deskundige van BAS Nederland inventariseert dan de besparingsmogelijkheden bij de vereniging. In de volgende fase bespreken bestuursleden van de club met Penny Nugteren van Scoren met Energie de uitkomsten en de financieringsopties om maatregelen te treffen.

Kosten
‘Scoren met Energie loopt al een aantal jaren, maar de belangstelling van verenigingen was lange tijd niet zo groot als gehoopt’, vertelt verenigingsadviseur Mark Lensselink van Rotterdam Sportsupport. ‘Vaak zeiden clubs op te zien tegen de kosten van de scan. In theorie is het mogelijk dat de scan geen besparingsmogelijkheden aan het licht brengt. Dan zou je als vereniging 500 euro kwijt zijn.’

Gemeente Rotterdam heeft daarom in september besloten tot 45 gratis scans.  Wethouder Adriaan Visser (Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport) zegt: ‘Veel verenigingen hebben het financieel niet gemakkelijk en energielasten vormen een grote kostenpost. We willen verenigingen helpen bij energiebesparing. De eerste clubs die deelnemen aan Scoren met Energie, hebben hier al profijt van. Voor andere verenigingen willen we de drempel verlagen om ook met energiebesparing te starten. Met de gratis energiescans willen we hen over de streep trekken. Daarmee dragen we ook bij aan een duurzamere stad.”

Nog negen
Sinds de bekendmaking meldden al 36 clubvertegenwoordigers zich aan voor een scan. Dat deden zij via hun accounthouder bij Rotterdam Sportsupport. Nog negen verenigingen kunnen dus nog een gratis energiescan laten doen.

Lensselink: ‘Je kunt die ook laten uitvoeren in de eerste helft van 2016. Daarbij is het goed te weten dat de Rijksoverheid onlangs een aantrekkelijke subsidieregeling heeft ingesteld. Sportverenigingen kunnen dertig procent korting krijgen voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Daarvoor is per 1 januari volgend jaar zes miljoen euro vrijgemaakt. Gecombineerd met de gratis energiescan biedt dat clubs dus heel mooie kansen.’

Veertig procent besparing
Vóór de beslissing van de gemeente deden al negen verenigingen mee aan Scoren met Energie. Zij tonen aan dat besparingen tot veertig procent mogelijk zijn. Die realiseerden ze bijvoorbeeld met de aanschaf van energiezuinige installaties en ledverlichting. Veertig procent staat gelijk aan een flinke som geld, want de energierekening van de gemiddelde sportvereniging bedraagt ongeveer 18.000 euro per jaar, ofwel vijftien tot twintig procent van de begroting.

Meer weten over Scoren met Energie? Zoek contact met Penny Nugteren via: p.nugteren@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Floor Vierboom

communicatieadviseur
Floor Vierboom