Ongeveer 350 bestuurs- en kaderleden van sportverenigingen hebben op donderdagavond 11 april het Sportcongres Rotterdam bezocht in De Kuip. Zij vertegenwoordigden bijna vijftig clubs. Het evenement van Rotterdam Sportsupport en SPORT Bestuur en Management speelde in op ontwikkelingen en uitdagingen uit de verenigingspraktijk. De genodigden kregen concrete handvatten om zaken te verbeteren of nieuwe wegen in te slaan.

‘We zijn ervan doordrongen geraakt hoe ver je met passie kunt komen.’ Dat zei Annemarie Louwer-Renooy nadat ze John van Zweden, aandeelhouder van de Engelse voetbalclub Swansea City, had horen spreken over maatschappelijke activiteiten van professionele voetbalorganisaties. Louwer-Renooy is zelf onder meer bestuurslid bij korfbalvereniging ckv N.I.O.

Ze vertelt: ‘Wij zijn druk bezig een Sportplusvereniging te worden. Onze ambities zijn onder meer laagdrempelig sportaanbod voor 55-plussers uit de buurt en sportaanbod en sociale contacten voor mensen met een beperking en hun ouders. Vooraf weet je niet hoe dat allemaal gaat verlopen. Daarom was het stimulerend Van Zweden te horen vertellen dat men bij Swansea City soms ook niet precies weet hoe een initiatief zal uitpakken en dat het vaak toch een succes wordt. We hebben bevestigd gekregen dat, zolang je met passie voor je doel gaat, je het onbekende tegemoet moet durven te treden.’

Sfeerimpressie avond

Behalve een plenair gedeelte bood het Sportcongres Rotterdam veertien workshops. Peter Breedveld toonde zich vooral enthousiast over de sessie die in het teken stond van social media. Breedveld is coördinator autistenvoetbal bij NOCKralingen.

Hij zegt: ‘Naar aanleiding van de workshop bespreken we binnenkort binnen de club of we Facebook en Twitter gaan inzetten. Het zijn middelen om iets extra’s mee te creëren buiten de wedstrijden. Je informeert als club niet alleen zelf leden en anderen, maar krijgt van hen ook ideeën en meningen. Dat kan je helpen verbeteringen door te voeren.’

Voorzitter Paulo das Dores van voetbalvereniging FC Maense werd naar eigen zeggen geprikkeld door de workshop over clubs die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

‘Ik heb geleerd wat de voordelen kunnen zijn wanneer je als vereniging de buurt intrekt: meer leden, meer vrijwilligers, meer ouderbetrokkenheid en meer activiteiten. We kregen voorbeelden van clubs die zich buiten de eigen accommodatie toonden en ook de samenwerking aangingen met organisaties buiten de sport. De activiteiten die daaruit voortvloeien, of ze nu wel of niet met sport te maken hebben, zorgen ervoor dat je vereniging meer bekendheid krijgt en dat meer mensen erbij willen horen. Ik denk dat hier ook mooie kansen liggen voor FC Maense.’

Het Sportcongres Rotterdam was onderdeel van het Nederlands Congres voor Sportbestuurders. Het programma op donderdagmiddag en vrijdag 12 april werd vooral gevolgd door beleidsmedewerkers van gemeenten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties buiten de sport. Zij lieten zich inspireren door onder meer Rotterdamse succesvoorbeelden. Hier vindt u meer informatie en videofragmenten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende