(bron: Sport Knowhow XL)

Gemeenten, instellingen en bedrijven die een aanpak zoeken om mensen meer te laten sporten of bewegen, kunnen kiezen uit een veelkleurig palet aan interventies. Dat is verheugend, maar ook lastig. Want op welke manier kun je interventies met elkaar vergelijken? En hoe kun je iets te weten komen over de kwaliteit van de interventie? Het project Effectief Actief, uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), wil deze vragen beantwoorden. Het project erkent de kwaliteit van interventies door middel van een landelijke beoordelingssystematiek en etaleert ze vervolgens in een online overzicht.

Ineke Kalkman is namens NISB projectleider van Effectief Actief. Zij ziet veel voordelen voor zowel interventie-eigenaren, klanten en de partners in het project: “Dankzij subsidie van het ministerie van VWS geven we een extra impuls aan de kwaliteit van sport- en beweeginterventies. Daarmee versterken we de beweging die al door het Centrum Gezond Leven en anderen in gang is gezet en bieden we de eindgebruiker – de professional – een database van effectieve interventies op het gebied van sport en bewegen. Uiteraard is het samenstellen van een dergelijk overzicht iets dat je niet alleen kunt uitvoeren. Vanuit diverse invalshoeken en impulsen werken we samen met veel verschillende organisaties.” De eerste versie van de database zal in het najaar van 2012 het licht zien.

Effectief Actief verhoogt kwaliteit

Interventies kunnen veel baat hebben bij Effectief Actief. Ineke Kalkman: “We helpen sport- en beweeginterventies eerst met het maken van een goede beschrijving. Dat is de basis voor een goede interventie. Daarna helpen we interventies met het versterken van hun werkzaamheid, hun bruikbaarheid en hun bewijslast. We bieden ondersteuning op acht verschillende thema’s, variërend van hulp bij het beschrijvingsproces tot en met hulp bij het verspreiden en aanbieden van de interventie. Interventie-eigenaren kunnen een of meer thema’s kiezen, en zo hun interventie precies daar versterken waar het nodig is.”

Klik hier voor het gehele artikel.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie