Coaches, trainers en ouders kunnen in oktober kosteloos bijscholingen volgen die zijn bedoeld voor iedereen die weleens zelfstandig voor een groep recreatieve sporters staat. De sessies in Topsportcentrum Rotterdam gaan over trainen en coachen van pubers en herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie. Belangstellenden krijgen les van docenten van NOC*NSF / Academie voor Sportkader (ASK).

Vanaf dinsdag 8 oktober staat ‘Trainen en coachen van pubers’ op het programma. Het gaat om vier bijeenkomsten van drie uur. Projectleider Ruud Hekker van ASK: ‘Je leert over de ontwikkeling van pubers en hoe je daarop inspeelt als coach. Leg bij pubers bijvoorbeeld niet van tevoren tot in detail op papier vast hoe de training eruit zal zien. Zij zullen steeds vragen wáárom de bijeenkomst op die manier verloopt. Betrek ze liever bij de inrichting van de training. Vraag ze mee te denken en geef ze verantwoordelijkheid. Op deze manier ontwikkelen de jongeren zich ook buiten de sportcontext.’

De bijscholing ‘Herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie’ op zaterdagochtend 12 oktober duurt drieënhalf uur. De bijeenkomst helpt trainers en coaches bij te dragen aan een veilig sportklimaat bij de vereniging. Hekker: ‘Het gaat hier vooral om gedragsregels. Aan de ene kant leer je te signaleren of een andere vrijwilliger niet bepaalde grenzen overschrijdt. Anderzijds kun je jezelf na de bijscholing beter beschermen. Je voorkomt dat je in een situatie terechtkomt waarin het vermoeden van seksuele intimidatie zou kunnen ontstaan.’

De bijscholingen zijn kosteloos te volgen. Ze horen bij het landelijk programma Naar een veiliger sportklimaat, dat wordt ondersteund door van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor elke sporter een competente trainer/coach/instructeur en voor elke wedstrijd een competente scheidsrechter in een veilig sportklimaat, gecreëerd door competente sportbestuurders. Dat is de missie van de ASK, onderdeel van sportkoepel NOC*NSF. Rotterdam Sportsupport werkt samen met deze opleidingenaanbieder om ervoor te zorgen dat verenigingen beschikken over gekwalificeerde vrijwilligers. Hier kunt u zich aanmelden.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie