Rotterdam is sinds kort een satellietlocatie van een boksvereniging rijk die ook de link met scholen kan leggen. In een paar weken tijd sloot Rotterdam Boxing Zuid al 22 jongens en meisjes in de armen die leerling zijn van een nabijgelegen basisschool.

‘Net als andere vechtsporten draait boksen om normen en waarden. Het is een pedagogisch en didactisch instrument. Voorbeelden? Je groet iedereen wanneer je de zaal binnenkomt en verlaat. Je hebt respect voor elkaar. Je leert je te beheersen en je leert incasseren. Dat laatste komt je bijvoorbeeld ook van pas wanneer je later gaat studeren. Dat is soms ook zwaar en vergt dan net zo goed doorzettingsvermogen.’

Dat zegt Ton Dunk. De voormalig bondscoach van de Nederlandse boksvrouwen wordt met zijn bedrijf Ton Dunk services ingehuurd voor ‘personal wellness training’, waaronder bijvoorbeeld weerbaarheids- en agressieregulatie training vallen. Evenals Robert Nokhai werkt hij sinds kort bij Rotterdam Sportsupport als combinatiefunctionaris. De twee slaan bruggen tussen scholen en de zes Rotterdamse boksverengingen met als doel dat kinderen georganiseerd gaan sporten.

Hij vertelt: ‘Een aantal jaren geleden heb ik binnen het gemeentelijke project Lekker Fit-bokstrainingen opgezet in wijken. Kinderen zijn enthousiast. De sport sluit aan bij hun belevingswereld. Mijn activiteiten als combinatiefunctionaris bieden de kans dit te verankeren in Rotterdam. We leiden kinderen niet alleen naar de zes traditionele boksverenigingen in de stad. In Oud-Charlois heb ik in het najaar samen met Robert een eigen vereniging opgezet voor schoolkinderen uit de buurt. Nadat Robert clinics had verzorgd op basisscholen, kregen we in korte tijd veel aanmeldingen.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Mark van der Haven

Mark van der Haven

projectcoördinator Schoolsportvereniging