De Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen helpt voetbalverenigingen bij het realiseren van een veilig sportklimaat. Het doel is samenwerken aan een Rotterdams voetbalklimaat waarin sportiviteit en respect centraal staan wat zorgt voor nog meer plezier op en rond de velden!

De Gemeente Rotterdam, de KNVB en Rotterdam Sportsupport hebben in 2013 de handen ineen geslagen bij de ontwikkeling van een aanpak specifiek voor Rotterdamse voetbalclubs. Op dit moment werken 27 Rotterdamse voetbalclubs aan een sportklimaat met nog meer plezier op en rond de velden.

Doelen

Hoe wil de Rotterdams Aanpak Veilig Voetballen een voetbalklimaat realiseren waarin sportiviteit en respect centraal staan om nog meer plezier te creëren op en rond de velden? Door de volgende doelen te stellen voor de voetbalverenigingen kan de vereniging werken aan een veilig voetbalklimaat:

  1. Een waarden- en normenbeleid voor de Rotterdamse voetbalclubs
  2. Een aanspreekcultuur binnen de vereniging
  3. Het zichtbaar maken van het beleid zowel binnen de club als daar buiten.

De basisaanpak van Rotterdams Aanpak Veilig Voetballen zorgt dat de vereniging deze doelen kan realiseren.

Basisaanpak

De Rotterdamse aanpak heeft een basisaanpak opgesteld die gericht is op duurzame veranderingen in beleving, clubbeleid en gedrag. Dit doen we door in de basis te werken aan:

  • De vereniging werkt met gedragsregels en draagt deze actief uit.
  • Het formeren van een gedragscommissie (normen- en waardencommissie)
  • Het delen van kennis en ervaring middels een platformbijeenkomst
  • Aan de slag met handen schudden voorafgaand aan de (jeugd)wedstrijden
  • De vereniging werkt met richtlijnen ter voorkoming van wangedrag
  • De vereniging werkt met richtlijnen bij wangedrag
  • Er worden afspraken gemaakt met andere verenigingen met betrekking tot risicowedstrijden.

Rotterdam Sportsupport en de KNVB willen nog meer zichtbaarheid

Na vier jaar zien Rotterdam Sportsupport, de KNVB en deelnemende voetbalverenigingen de resultaten van de aanpak. De Rotterdamse aanpak leeft onder de voetbalverenigingen.

De volgende stap voor de Rotterdams Aanpak Veilig Voetballen is de zichtbaarheid van het project vergroten. Het doel is dat iedereen op en rond het veld de voordelen van een veilig voetbalklimaat inziet. Hiervoor is het belangrijk dat andere voetbalverenigingen, mensen langs de zijlijn en andere partijen zien dat een voetbalvereniging werkt aan een veilig voetbalklimaat.

Samen met de voetbalverenigingen werken Rotterdam Sportsupport en de KNVB aan nieuwe vormen binnen de Rotterdams Aanpak Veilig Voetballen om dit te realiseren. Bij de platformbijeenkomsten gaan voetbalverenigingen in gesprek met elkaar over hoe zij dit ervaren.

Heb jij een idee hoe de Rotterdams Aanpak Veilig Voetballen de zichtbaarheid kan vergroten? Deel jouw kennis via een e-mail te sturen met het onderwerp ‘Mijn idee Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen’ naar dit e-mailadres.

Is jouw voetbalvereniging benieuwd naar de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen? Hier vind je informatie over ondersteuning door Rotterdam Sportsupport. Je kunt ook contact opnemen met de accounthouder van jouw vereniging. Ben je actief bij een vereniging in een andere tak van sport? Bekijk dan hier onze ondersteuningsproducten. Of neem met je accounthouder contact op voor ondersteuning richting een veilig sportklimaat.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.