Beweegcoach.nl is de plek waar zorg- en welzijnsprofessionals met één muisklik geschikte en leuke beweeglessen voor cliënten kunnen vinden. Het verhaal van het Maasstad Ziekenhuis en Feyenoord Handbal laat zien wat de potentie is van deze samenwerking tussen sport en zorg.

Als psychomotorisch therapeut in het Maasstad Ziekenhuis zat Jurrian van der Sijde met een probleem. Zijn cliënten waren in het ziekenhuis klaar met hun behandeling en moesten op zoek naar een andere beweegactiviteit. Maar het aanbod van fysiotherapeuten en sportscholen was óf niet geschikt voor hun problematiek óf sprak totaal niet tot de verbeelding.

“Veel mensen vinden de sportschool of de fysio niet leuk en plezier is enorm belangrijk om structureel in beweging te blijven,” legt hij uit. “Mijn patiënten wilden sporten in een boks-, golf- of voetbalsetting. En kozen ze wel voor de sportschool of voor een fysio, dan zorgden wachtlijsten er vaak voor dat het proces alsnog spaak liep.”

Omdat hij als geen ander weet hoe belangrijk bewegen is voor deze doelgroep, trekt Van der Sijde zelf de stoute schoenen aan. Hij begint op zijn vrije avond een sportklas. Dat is een groot succes, maar vanwege praktische redenen geen duurzame oplossing. “Via Rotterdam Sportsupport is alles in een stroomversnelling geraakt. Binnen 1 á 2 weken was mijn groep ergens anders aan het bewegen.”

Janny van Bergeijk is verenigingsconsulent specifieke doelgroepen bij Rotterdam Sportsupport en gaat met de vraag van Van der Sijde aan de slag. Via Feyenoord Handbal, te vinden op Beweegcoach.nl, vindt ze een groep die onder deskundige begeleiding traint en waar nog ruimte is voor de patiënten uit het ziekenhuis.

Ze gaat zelf bij de eerste training kijken en ziet met eigen ogen de meerwaarde van de samenwerking tussen zorg en sport. “Tijdens een balspel was er iemand die niet snel kon bukken, de nieuwe deelnemer gaf haar de tijd om de bal te pakken. Een simpel voorbeeld misschien, maar zo’n situatie laat voor mij zien wat je kan bereiken als vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.”

Van der Sijde sluit zich bij haar woorden aan. “Door de samenwerking met Sportsupport is er altijd een passende beweegactiviteit én is er ook een sociale meerwaarde vanwege het persoonlijke contact. Voor mij als zorgprofessional is fijn dat mijn patiënten in goede handen zijn, maar het is ook heel praktisch. Het scheelt ongelofelijk veel tijd. Ik hoef nu niet meer zelf uren op zoek naar een geschikte activiteit. Mijn advies voor zorgcollega’s? Schakel met Rotterdam Sportsupport.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke