“Alles voor de kinderen”, dat is het credo van scouting de Albert Schweitzer Groep (ASG). De Rotterdamse scoutinggroep gooide een aantal jaren geleden het roer om en werkt nu met een meerjarenbeleidsplan aan de toekomstbestendigheid van de groep en om zoveel mogelijk kinderen een onvergetelijke zaterdagmiddag te bezorgen.

Het verhaal van scouting ASG is bijzonder. Tot een aantal jaren geleden opereerde de scoutinggroep vooral zelfstandig. Er werd weinig samengewerkt met de regio, andere scoutinggroepen of de gemeente. Met een verjonging binnen de groep vrijwilligers is de aanpak veranderd en worden de ramen opengezet.     
    “We keken te weinig met een open blik naar de buitenwereld,” zegt voorzitter Jasper Rooduijn. “En dat bedoel ik niet negatief. De activiteiten die we deden, deden we heel goed. Daar waren onze ledenaantallen ook naar, onze programma’s en activiteiten bleken altijd een succes. Dat wilden we graag voortzetten en dit hadden we ongetwijfeld nog jaren zo kunnen doen, maar om ook toekomstbestendig te zijn moet je ook vernieuwend durven zijn. De ontwikkeling van het meerjarenplan zien we als een kans om alle zaken binnen de groep eens opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig veranderingen door te voeren. Bijvoorbeeld op verschillende succesfactoren als financiën, accommodatie, jeugdleden en vrijwilligers.”
    Zo is de besluitvorming bij de scoutinggroep democratischer geworden. Door de entiteit van een stichting om te zetten naar een vereniging kunnen alle leden meestemmen over belangrijke beslissingen. Per 1 januari 2024 is deze overgang officieel bekrachtigd door de notaris. “Dit is een belangrijke stap geweest. We merkten toch dat beslissingen soms werden genomen zonder goed overleg met de leiding die juist de kracht achter onze activiteiten zijn. Nu hebben we de zeggenschap verdeeld over de groep. Dat maakt ons ook toegankelijker. Er komt nu ook een ouderraad, waardoor ook onze jeugdleden vertegenwoordigd zijn als er gestemd wordt,” aldus de voorzitter.

Meisjes

Een andere uitdaging is om (meer) meiden aan het ledenbestand toe te voegen. Hoewel steeds meer scoutinggroepen gemengd zijn, bestaan er nog gescheiden groepen. De Albert Schweitzer Groep was tot voor kort alleen gericht op jongens, maar wilde dat graag veranderen. Rooduijn:  “In ons hoofd waren we hier al klaar voor, maar in de praktijk zorgt dat nog voor uitdagingen. Je moet het zo zien: al vanaf de oprichting in 1935 is de scoutinggroep gericht op jongens. Veel leiding is ooit bij ons begonnen als jeugdlid en doorgestroomd, waardoor de leiding uit bijna alleen mannen bestaat. Voor de meiden van de bevers (jongste groep, red.) wil je dan ook een vrouwelijke leiding hebben, o.a. voor de vertrouwensband. Maar ook: hoe regel je de zomerkampen? De kampgebouwen hebben nu bijvoorbeeld één douche en toilet. En wat doe je met het kamperen? Laat je jongens en meiden bij elkaar slapen?”
    “Met dit soort vraagstukken zijn we nu bezig,” vervolgt Rooduijn. “We zitten in een overgangsfase en dat heeft tijd nodig. Maar we zijn ervan overtuigd dat we deze uitdagingen gaan oplossen. We weten waar we naartoe willen, alleen de weg ernaar is soms nog een ontdekkingstocht.”

Ondersteuning op maat

Scouting ASG krijgt bij het opstellen en uitvoeren van het meerjarenplan ondersteuning van Rotterdam Sportsupport. Bianca Post, de verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport, is het eerste aanspreekpunt voor de scoutinggroep. Samen met experts van Rotterdam Sportsupport en partners zorgt ze voor de best passende ondersteuning en advies.
    Rooduijn: “Als wij een vraag hebben, kunnen we altijd bij Bianca terecht. Ze is een fijne sparringpartner voor ons, iemand die op een begrijpelijke manier communiceert. Door haar achtergrond weet ze wat er speelt bij scoutinggroepen en maakt ze de politiek voor ons bereikbaarder. Ook legt ze de verbinding met andere scoutinggroepen en zorgt dat we ondersteuning krijgen op verschillende thema’s. Omdat we eerder minder met de buitenwereld bezig waren, hebben we nooit echt samenwerking met andere groepen gezocht. Tegenwoordig zitten we weer bij vergaderingen van de regio-raad en hebben we intensiever contact met naastgelegen groepen. Daar leren we ook weer van.”

Schoolsportvereniging

Sinds vorig jaar is de scoutinggroep ook aangesloten bij de Schoolsportvereniging, een project van Rotterdam Sportsupport. Bij een Schoolsportvereniging komen de sportverenigingen en scoutinggroepen naar de wijk om leerlingen direct na schooltijd training te geven op of nabij school. De kinderen krijgen les van clubtrainers en kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging of scoutinggroep.
    “Dit is voor ons de ideale manier om nieuwe jeugdleden te werven en onze maatschappelijke betrokkenheid bij de wijk te tonen,” aldus Rooduijn. “De samenwerking werkt heel goed, ook met samenwerkingspartners als het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Sportspullenbank. Sinds we bij de Schoolsportvereniging zijn aangesloten, merken we ook dat de achtergronden van jeugdleden diverser zijn. Dit zijn dan groepen waar we voorheen niet zo snel mee in contact zouden komen.”

“De ontwikkeling van het meerjarenplan zien we als een kans om alle zaken binnen de groep eens opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig veranderingen door te voeren. Bijvoorbeeld op verschillende succesfactoren als financiën, accommodatie, jeugdleden en vrijwilligers.”

Jasper Rooduijn (voorzitter Albert Schweitzer Groep)

‘Vriendschappen voor het leven’

De ASG heeft een bovengemiddeld groot aantal vrijwilligers die bij de club zijn aangesloten. Zelf neemt Rooduijn in de zomer van 2019 de voorzittershamer over. De timing is bijzonder, want een jaar later besluit de Rotterdammer om voor een aantal jaar met een camper door Europa te reizen. Rooduijn, die al vanaf 1994 lid is en zich in verschillende functies inzet voor de scoutinggroep, besluit in overleg met zijn medebestuurders om het voorzitterschap te combineren met zijn droom.
    “Onze groep vrijwilligers is hecht en binnen vele generaties zijn er vriendschappen voor het leven ontstaan. Dit komt doordat we onze kinderen al vroege leeftijd leren hoe je samen mooie dingen kunt bereiken, maar ook omdat er voor iedereen een plekje is om in zijn kracht te staan. Rond de leeftijd van 16 jaar krijgen onze jeugdleden de mogelijkheid om door te stromen als vrijwilliger. Hierbij worden ze begeleid door andere leden uit hun spelteam.”          
    “Vrijwilligers krijgen hiermee de kans om hetgeen ze zelf als kind zo geweldig vonden nu ook mogelijk te maken voor een jongere generatie,” vervolgt Rooduijn. “Dit blijkt nog steeds een succes want ons ledenbestand bestaat voor ruim 30% uit vrijwilligers die op wekelijkse basis hun inzet geven voor het succes van onze groep. Naast de vaste groep vrijwilligers hebben we nog een grote groep met oud-leden die ons helpen bij grote bijeenkomsten, zomerkampen, activiteiten in de buurt en promotieacties. Omdat iedereen elkaar goed kent, voelen dit soort samenkomsten ook altijd als een reünie.”

Uitdagingen

De toekomst van de scoutinggroep ziet er rooskleurig uit, maar uitdagingen zijn er nog steeds. Bijvoorbeeld het vraagstuk rondom de accommodatie. De locatie in Zevenkamp is onlangs gesloten en een nieuwe locatie is niet even snel gevonden. “Organisatorisch kunnen we veel, we zijn namelijk echte aanpakkers. Maar een nieuwe plek vinden in Rotterdam blijft ontzettend lastig. Ook sportverenigingen vechten om de meters. Een groot voordeel is dat we steeds serieuzer worden genomen door de gemeente. Scouting in Rotterdam staat weer echt op de kaart.” 
    “Het vinden van een nieuwe plek of het uitbreiden van bestaande accommodatie is misschien wel de grootste uitdaging waar we komende jaren voor staan als groep,” vervolgt Rooduijn. “Zeker ook omdat veel hier van buiten onze controle ligt. Met samenwerking van Rotterdam Sportsupport en Bianca hopen we de komende jaren mooie stappen te kunnen maken hier in.”

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Post, verenigingsconsulent scouting, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent Vitale en Toekomstbestendige sportverenigingen / verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Juridisch en Organisatie / leidinggevende
Antoine Schijf