Nergens in Rotterdam zijn zóveel sporters met een beperking actief als bij SGT Alexanderstad. Aan tennis worden nu basketbal en padel toegevoegd.

‘Een lid met een ernstige autistische stoornis wilde eerst met niemand contact hebben, maar durft nu iedereen een hand te geven. Een ander lid had aanvankelijk niet zoveel zelfvertrouwen, maar nu dat mede dankzij zijn activiteiten hier is veranderd, blijkt hij steeds hogere schoolopleidingen aan te kunnen.’ Praat vijf minuten met Marie-José van den Oever over Stichting Gehandicapten Tennis Alexanderstad, en ze noemt het ene na het andere mooie voorbeeld van wat een sportclub kan bewerkstelligen bij mensen met een beperking.

Grootste in zijn soort
In 1998 richtte zij Tennisvereniging Alexanderstad op. In 2003 volgde een tak voor mensen met een beperking, die sinds 2011 op eigen benen staat: SGT Alexanderstad. Die telt nu 52 leden, inclusief de proefleden, en is daarmee in Rotterdam de grootste in zijn soort. Er kan worden gesport op twee locaties: in Ommoord en op Sportplaza Zuiderpark in Rotterdam-Zuid.

Een grote familie
Van den Oever is al decennia tennistrainer. ‘In de jaren zeventig had ik in Amerika gezien dat veel mensen met een beperking er konden sporten. Er werd ook getennist. Een tijdlang heb ik me afgevraagd: waarom wordt dat nergens in Rotterdam georganiseerd? Daarom zijn wij er mee begonnen. Je kunt stellen dat hier één grote familie is ontstaan. Vrijwilligers leven mee met de leden. We gaan bijvoorbeeld op bezoek wanneer iemand stage loopt. We krijgen er veel dankbaarheid voor terug.’

Schitterende techniek
De ledenlijst kent een rijke schakering. Het ene lid is doof, het andere zit in een rolstoel vanwege een dwarslaesie. Weer een ander heeft het syndroom van Down. Sommigen zijn zowel lichamelijk als geestelijk beperkt. Er zijn ook verschillen in tenniskunde. Waar veertien leden wedstrijden spelen en veelvuldig trainen met het oog op de Nederlandse Kampioenschappen, is de sport voor anderen een manier om wekelijks een uur in beweging te zijn. ‘Sommige leden spelen in reguliere competities tegen mensen zonder beperking’, vertelt Van den Oever. ‘Het lid met het syndroom van Down heeft bijvoorbeeld een schitterende techniek.’

Buddy
Goede begeleiding is essentieel bij een groot deel van de doelgroep. Van den Oever geeft een voorbeeld: ‘De telwijze en de stand bijhouden is bij tennis toch wat lastiger dan voetbal. Daarom krijgen de leden met een verstandelijke beperking in het begin een buddy die daarbij helpt.

Ledenwerving
Contact zoeken met scholen, lijntjes uitzetten bij revalidatiecentra, een-tweetjes maken met organisaties als MEE Rotterdam Rijnmond. Bij SGT Alexanderstad realiseert men zich dat een sportvereniging voor mensen met een beperking extra stapjes moet zetten om leden te werven. ‘Daarom hebben we in september meegedaan aan de Sport op Maat dag en de Nationale Sportweek’, vertelt Van den Oever.

‘Tijdens de Nationale Sportweek hebben we op onze beide locaties tennisclinics gegeven aan iedereen die daar zin in had, dus ook aan mensen zonder beperking. In Ommoord deden we dat in de nabijheid van winkelend publiek. Het bleek weer vruchten af te werpen. We konden de namen van één rolstoeler en drie mensen met een verstandelijke beperking toevoegen aan de ledenlijst. Het leuke was dat de plaatselijke Albert Heijn bijdroeg aan de enthousiasmering. We hadden de winkel benaderd om mee te werken, en dat leverde gratis water, appels en gezonde repen op voor deelnemers.’

Basketbal en padel
SGT Alexanderstad gaat opnieuw de boer op nu ze zich ontwikkelt tot een omnivereniging voor mensen met een beperking. Van den Oever: ‘Met ingang van oktober bieden we ook basketbal en de racket- en balsport padel. We hopen ook hier op een toestroom van leden.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach