In Amsterdam is gisterenavond de Vrouw & Sportprijs 2021 uitgereikt aan Sidra Raja. Dit gebeurde live vanuit de studio van de Hogeschool van Amsterdam tijdens een drukbezochte (online) bijeenkomst van het Landelijk Netwerk voor Vrouwen in de Sport (LNVS). Sidra Raja is de opvolger van Rotterdammer Erna Truijens (HC Rotterdam/Sportspullenbank).

De prijs is oorspronkelijk door Antje Diertens in het leven geroepen als prijs voor D66-ers, maar vanaf vorig jaar heeft de politica aangegeven de wisselbokaal een groter bereik te willen geven dan alleen in de politiek. De prijs is bedoeld voor een vrouw die zonder enige twijfel de vrouw in de sport een gezicht heeft gegeven. Een persoon waar niemand omheen kan.

Leiderschap

Dit jaar was de speciale oproep om vrouwen te nomineren die op één van de 25.000 Nederlandse sportverenigingen heeft gezorgd dat zoveel mogelijk kinderen en jeugd tot 18 jaar toch nog wekelijks konden trainen en spelen. Daardoor heeft deze groep jonge sporters hun sociale contacten kunnen behouden, zijn ze vrolijk gebleven in de coronacrisis en niet in een sociaal isolement terechtgekomen.

Sidra Raja (midden) live in de studio op de Hogeschool Amsterdam.

Sidra Raja is het boegbeeld van de jeugdcommissie van VRA in Amsterdam, een van de oudste cricketclubs in Nederland. De jeugdcoördinator heeft een fantastische sportmentaliteit, is onvermoeibaar en met haar doorzettingsvermogen heeft ze veel kinderen enthousiast gemaakt voor cricket. Dit is een tak van sport die fysiek en mentaal veel vraagt van jongens en meisjes. Raja’s inzet voor het hele jeugdtraject, vanaf de werving tot en met extra aandacht voor een kind, maakt diepe indruk op de jury. Met haar vrouwelijk leiderschap weet ze ook anderen te motiveren zich in te zetten voor de club. Met kennis van zaken, empathisch vermogen, dienstbaarheid en vol commitment maakt ze het verschil. Een voorbeeld in crisistijd, aldus de jury.

“Sidra legt makkelijk contact met alle communities binnen de onze cricketvereniging. Ook is ze een brug tussen het bestuur, de coaches, de jeugdleden en hun familie.”

– Eén van de ouders over Sidra Raja

Eervolle vermelding

De jury heeft tot haar grote vreugde uit vele sporten aanmeldingen voor de Vrouw & Sportprijs ontvangen en wil daarom ook de andere genomineerde vrouwen eren die in het moeilijke jaar dat achter ons ligt, op een hartverwarmende manier hun steentje hebben bijgedragen om de jeugd aan het sporten te houden. Twee van deze vrouwen krijgen een eervolle vermelding:

  • Rianne van Westen van korfbalvereniging ADO in ’s-Gravendeel
  • Anouk Meijer van voetbalvereniging VV Kloetinge in Kloetinge

Heb je nog vragen? Neem voor meer informatie contact op via vrouwensportprijs@gmail.com.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën