Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief Bewegen naar Beter.

Diabetes type 2 of een hart- en vaatziekte. Dát is wat de deelnemers aan Bewegen naar Beter met elkaar gemeen hebben. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat iemand nog iets heeft. Een autisme spectrum stoornis (ASS) bijvoorbeeld.

Tennis
Nynke is sportconsultent en ontmoet Carlo tijdens een intakegesprek. Een veertiger die diabetes type 2 heeft en ASS. Aan sportieve interesses geen gebrek: Carlo houdt van tennis, zwemmen, badminton, basketbal, voetbal en honk- en softbal. Dat kan een valkuil zijn, weet Nynke: hoe meer keuzemogelijkheden, hoe moeilijker de keuze. Al pratende bleek dat, van al deze sporten, Carlo toch wel een voorkeur heeft voor tennis.

Geen hechte groepen
Dat is best logisch: vanwege zijn autisme is het voor Carlo niet makkelijk aan te haken bij bestaande en hechte groepen, zoals bijvoorbeeld bij basketbal en voetbal. Nynke hielp hem contact te leggen met een tennisvereniging. Deze vereniging regelde een tennisleraar die met Carlo aan de slag ging. Een prima keuze: Na een paar maanden zag je de tennisvaardigheden van Carlo groeien.

Nieuwe stappen
Toen Carlo de smaak van tennissen te pakken had, kreeg hij hulp van alle betrokken om ook stappen te zetten in sociaal opzicht. Was het mogelijk dat hij instroomde in een tennisgroepje? Carlo gaf aan dat hij graag via sport ook meer sociaal contact zou willen krijgen. Tennis is daar zeker geschikt voor want de lesgroepen zijn niet zo groot.

Dit plan blijkt goed uit te pakken. Carlo tennist met plezier in groepsverband. Hij kijkt ook uit naar de gezamenlijke lessen. Hij is inmiddels niet alleen vijftien kilo afgevallen, maar straalt ook wanneer hij over zichzelf praat. Dat was wel anders tijdens het eerste gesprek!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie
Laura van Velzen