Ondanks de enorme groei van het aantal g-elftallen bij verenigingen zijn er nog steeds veel kinderen die geen passend sportaanbod kunnen vinden. Neptunus-Schiebroek zorgt er met een speciaal trainingsuur voor dat deze groep – kinderen met onder meer autisme, ADHD en een ontwikkelingsachterstand – niet tussen wal en schip raakt.

Michel Boerman is eerder dit jaar duidelijk als hij wordt gevraagd voetbaltraining te geven aan een  groep kinderen die geen passend sportaanbod kan vinden. Ja, de voorzitter van voetbalvereniging Neptunus-Schiebroek is naast opa een enthousiaste voetbaltrainer die elke woensdagmiddag het onder-7 team traint. Maar een deskundige om met zo’n speciaal trainingsuur om te kunnen gaan? Nee, dat is hij zeker niet. “Dat heb ik direct gezegd toen SportMEE en Rotterdam Sportsupport naar mij toekwamen met deze vraag. Ik ben maar een simpele voetbaltrainer. Maar ik was wel erg enthousiast om met deze groep aan de slag te gaan. En dat enthousiasme bleek genoeg te zijn om deze rol op mij te kunnen nemen.”

“Toen ik deze vraag voor de zomer kreeg, stond deze groep al ruim een jaar op een wachtlijst bij een andere vereniging. Daarom heb ik ondanks mijn gebrek aan ervaring met deze doelgroep gezegd: laten we het vier trainingen proberen.”

Michel Boerman (Neptunus-Schiebroek)

Iedereen is enthousiast

Ondanks dat bij steeds meer verenigingen de mogelijkheid bestaat om bij een g-elftal aan te sluiten, raakt een grote groep kinderen nog steeds tussen wal en schip. Hun problematiek (o.a. autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand) is zo divers dat zij zowel in de reguliere elftallen als in de g-groepen niet mee kunnen. Die diversiteit maakt het voor verenigingen erg lastig om een passend aanbod te realiseren. En lukt dat wel, dan is de vraag zo groot dat er soms lange wachtlijsten ontstaan.

“Toen ik deze vraag voor de zomer kreeg, stond deze groep al ruim een jaar op een wachtlijst bij een andere vereniging,” vertelt Boerman. “Daarom heb ik ondanks mijn gebrek aan ervaring met deze doelgroep gezegd: laten we het vier trainingen proberen. Alleen heb ik ook direct bij de ouders aangegeven: als ik iets niet goed doe of het werkt niet, zeg het dan meteen, dan kunnen we dat veranderen.” 

Maar in plaats van klachten krijgt Boerman alleen maar lovende reacties. De kinderen en hun ouders/verzorgers zijn zo blij met de vier proeftrainingen dat Boerman na de zomervakantie de vaste trainer van de groep wordt. Ook is het trainingsuur structureel opgenomen in het sportaanbod van Neptunus-Schiebroek. Elke woensdagmiddag staat hij met een groep van ongeveer tien kinderen op het voetbalveld. Dit aantal is nog steeds groeiende. “Iedereen is enthousiast, deze kinderen willen gewoon heel graag bewegen. En daar help ik ze bij door ze de ruimte te geven die er bij reguliere elftallen misschien niet altijd is. Ik gebruik daar de oefeningen voor uit de trainingen van de onder-7, dat werkt erg goed.”

Wake-up call

Rotterdam Sportsupport en SportMEE helpen verenigingen bij het zichtbaar maken van de groep kinderen die geen passend sportaanbod kunnen vinden en het verbinden van vraag en aanbod. “Het was voor mij ook een wake-up call, ik wist niet dat deze groep zo groot was. Voor verenigingen is het denk ik vooral belangrijk om de drempel zo laag mogelijk te maken.” Dat kan praktisch gezien bijvoorbeeld door niet het reguliere lidmaatschapsgeld te vragen. “Ze betalen bij ons nu alleen de kosten die wij vanuit de KNVB doorberekend krijgen. Het is namelijk wel belangrijk dat ze lid worden, dan zijn ze ook verzekerd.” Voor verenigingen die met deze doelgroep aan de slag willen, is de boodschap van Boerman duidelijk: begin gewoon, want met enthousiasme kom je al een heel eind. “Het spelplezier spat er vanaf, dat komt sowieso goed.”

Samenwerking Rotterdam Sportsupport en MEE Rotterdam Rijnmond

“Het begint letterlijk met aanmeldingen die bij mij binnenkomen,” zegt Ed Hagers, sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond. “Samen met Rotterdam Sportsupport kloppen we dan aan bij een sportvereniging om te kijken of je daar iets kan opstarten. In dit specifieke geval kwamen de aanmeldingen via het speciaal onderwijs en het wijkteam. Aan de sporttafel (overleg per gebied, red.) heb ik de verbinding met Rotterdam Sportsupport gezocht en via de gebiedsconsulent kwamen we bij de juiste vereniging uit, in dit geval Neptunus-Schiebroek. Zij kennen de achtergronden van de vereniging veel beter dan wij. Dat is een waardevolle samenwerking, dat een-tweetje.”

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan