In hoog tempo ontstaan deze dagen weer vele nieuwe sportmogelijkheden voor mensen met een beperking. Van streetdance en fitness in Delfshaven tot racerunnen in Blijdorp. En van taekwondo in IJsselmonde tot voetbal in Hoogvliet. Rotterdam Sport op Maat staat mede aan de wieg van deze activiteiten. En wist je dat Stichting Plons aan de Kralingse Plas komend voorjaar gastheer is tijdens de Special Olympics? Alle kersverse initiatieven op een rij.

Streetdance
Voor wie? Jeugd met een verstandelijke beperking.
Door wie? Dancecenter Got2groove.
Waar en wanneer? Woensdag 15.00-16.00 uur aan de Jagerstraat 53 in Rotterdam-Delfshaven.

Wijkfitness
Voor wie? Mensen met een lichamelijke / verstandelijke beperking.
Door wie? Sportfondsen Oostervant
Waar en wanneer? 7 dagen per week (in overleg) in recreatiecentrum Oostervant aan de Oostervantstraat 25. Hier vind je de openingstijden.

Voetbal jeugd
Voor wie? Kinderen en jongeren tot achttien jaar met een verstandelijke beperking.
Door wie? Voetbalvereniging JHR in Rotterdam-Delfshaven.
Waar en wanneer? In het eerste kwartaal van 2016 wordt begonnen aan de RFC-weg 155.

Voetbal volwassenen
Voor wie? Volwassenen met een verstandelijke beperking.
Door wie? Voetbalvereniging vv Meeuwenplaat in Rotterdam-Hoogvliet.
Waar en wanneer? In het eerste kwartaal van 2016 wordt begonnen aan de Keizersmantelweg 300.

Taekwondo
Voor wie? Kinderen met autisme
Door wie? Taekwondovereniging Spirit Taekwon-Do Rotterdam in Rotterdam-Charlois.
Waar en wanneer? In het eerste kwartaal van 2016 wordt begonnen in de gymzaal aan de Sommelsdijksstraat 17.

Atletiek: racerunnen
Voor wie? Een racerunner is een hulpmiddel om te hardlopen. Het wordt gebruikt door mensen die zich in het dagelijks leven voortbewegen met een rollator of rolstoel. Zij hebben bijvoorbeeld cerebrale parese (spasticiteit) of spina bifida (open rug).
Door wie? Atletiekvereniging Rotterdam Atletiek in Rotterdam-Blijdorp in samenwerking met Rijndam Revalidatie.
Waar en wanneer? Donderdag 16.00-17.00 uur op de hoofdlocatie van Rotterdam Atletiek aan de Bentincklaan 40.

Rolstoel-boksen
Door wie? No Limits Gym in Capelle aan den IJssel. Deze sportschool biedt als eerste in ons land een boksring die eenvoudig toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.
Waar en wanneer? PC Boutenssingel 15 in Capelle aan den IJssel.
Maandag: 17:00-18:00 uur Thaiboksen
Woensdag: 20:00-21:00 uur Boksen
Donderdag: 18:00-19:00 uur Personal training

JudoExtra:
Voor wie: kinderen van 8 tot 10 jaar uit het speciaal onderwijs.
Door wie? Budo Ryu
Waar en wanneer? Maandag 17.45–18.30 uur in de gymnastiekzaal aan de Merckelbachstraat 4, Rotterdam-Het Lage Land.

Badminton
Voor wie? Mensen met een verstandelijke beperking.
Door wie? Badmintonclub Schollevaar in Rotterdam-Zevenkamp.
Waar en wanneer? Dinsdag 20.00-21.00 uur in Recreatiecentrum Zevenkampse Ring aan de Zevenkampse Ring 301.

Zeilen
Stichting Plons timmert al ruim tien jaar aan de weg. Ze biedt watersport voor mensen met een verstandelijke beperking. Bijzonder: de stichting mag de komende EK Unified Sailing van de Special Olympics organiseren. Special Olympics is ‘s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Unified Sailing betekent dat mensen met en zonder verstandelijke beperking worden samengebracht in een zeilteam. Stichting Plons, gevestigd aan het Langepad 27 bij de Kralingse Plas, is gastheer van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei 2016.

Rolstoelrugby CDT
RIS (Rotterdamse vereniging voor aangepast sporten) heeft namens de Wheelchairrugby Crashing Dream Team een bid uitgebracht op het Nederlands Kampioenschap 2016.

Talentontwikkeling
Dit jaar heeft Stichting Plons de handen ineengeslagen met watersportvereniging Aegir. Het doel: zeiltalenten met een lichamelijke beperking de kans geven zich als zeiler te ontwikkelen. Stichting Plons heeft op de eigen locatie geen ruimte voor haar Sonar, een wedstrijdzeilboot. Die bevindt zich sinds het voorjaar bij Aegir aan de Bergse Voorplas. Behalve in een ligplaats voorziet Aegir in vrijwilligers. Op dit moment wordt één talent bediend, maar het aantal zal stijgen.

Zwemmen
Oók leuk en nuttig om te weten: het aantal sportievelingen bij GoSports is dit jaar toegenomen van 45 tot 130. Dat is mede te danken aan de Sportimpuls. GoSports is er voor (jonge) kinderen en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking, gedragsproblematiek of niet aangeboren hersenletsel uit Rotterdam en de regio. In een plezierige sfeer kunnen zij zich op speelse wijze ontwikkelen binnen het zwemmen. Tot dusver zijn er alleen ’s avonds activiteiten, maar waarschijnlijk wordt daar volgend jaar de dag aan toegevoegd. De deelnemers gaan aan de slag in Zwembad IJsselmonde aan de Dwarsdijk 80. Hier vind je meer informatie.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende