In april heeft Rotterdam Sportsupport ter ere van het 10-jarig bestaan een jubileummagazine uitgebracht. Dit is één van de verhalen die u in het magazine kunt lezen.

“Ik ben geen verdediger, ik ben een nummer 10.” Bruno Martins Indi, tegenwoordig veelgeprezen achterhoedespeler van Feyenoord en Oranje, zag als pupil een andere toekomst voor zich. Lachend vertelde hij er vorig jaar over tijdens zijn openingshandeling van de vernieuwde accommodatie bij Spartaan ’20. Dat is de club waar de Rotterdammer uitkwam in de F’jes, E’tjes en D’tjes.

Voorafgaand aan een voetbalkamp van Spartaan ’20 had Martins Indi plusminus tien jaar geleden ongeveer de volgende conversatie gevoerd met trainer Maikel van Pul, zo schetst jeugdvoorzitter Marius Heinerman:

Trainer: “Bruno, je gaat de D-selectie alleen halen als verdediger, want dát zien we in je.”

Bruno: “Trainer, kom op zeg. Ik ben een 10 of een linksbuiten, daar wil ik voetballen.”

Trainer: “Luister Bruno, op die plek ben je niet goed genoeg voor de selectie. Dus als je die wilt halen, zal je op 5 moeten spelen. Wil je dat niet, dan is het ook goed, maar dan haal je niet je maximale niveau.”

Bruno: “Maar trainer… dat is chantage.”

Trainer: “Nee Bruno, dit is het eerlijke verhaal. Chantage is als je geen keus hebt, maar die heb je nu wel. Of je gaat ergens voor en je gaat stappen maken óf je blijft een flierefluiter: beetje kappen en draaien en hier en daar een panna uitdelen. Aan jou de keus.”

Bruno: “Oké trainer, ik ga ervoor, want ik wil heel graag de D-selectie halen.”

Duidelijkheid

De anekdote karakteriseert de jeugdopleiding van Spartaan ’20: duidelijkheid scheppen over ieders speelruimte. Letterlijk en figuurlijk. Een bord in het kleedkamergebouw onderstreept dat. ‘De basis-11 van Spartaan’, staat erboven, gevolgd door elf regels. Voorbeelden: echte Spartanen gedragen zich sportief en respectvol, spreken elkaar aan op verkeerd gedrag en discrimineren niet. “Onze leden mogen hier niet met petjes of capuchons op hun hoofd rondlopen”, zegt trainer Archoen Rosinda van de A1. “Je hoort je netjes te presenteren.” Jeugdvoorzitter Marius: “Zonder regels geen succes. Dat is onze filosofie. Als je komt trainen of een wedstrijd spelen, meld je je bij je trainer en geef je hem een hand. Ook al ben je net zo’n goede voetballer als Cruijff, als je je structureel niet houdt aan de regels, is dáár het gat van de deur. Zo is het bij ons verboden alcohol te drinken onder de achttien jaar.

Klik hier om op pagina 8 de rest van het artikel te lezen. Wilt u het jubileummagazine op papier ontvangen? Vul dan dit formulier in.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

Janneke van Tienen

P&O medewerker