Rotterdam Sportsupport en Sparta Rotterdam helpen langdurig werkzoekenden bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Met het programma Bewegen naar Werk, dat ook actief is in Charlois (Snelwiek) en Feijenoord (Atomium’61), krijgt deze groep weer grip op hun leven én toekomstperspectief.

Deelnemers aan Bewegen naar Werk hebben een goeie aan Roos Slenters. “Eigenlijk probeer ik iedereen om me heen een gezonde leefstijl aan te praten – vrienden, familie, onze werkzoekenden,” zegt de projectleider van Bewegen naar Werk lachend. “Waarom? Ik strijd voor geluk bij mensen. Uiteindelijk wil iedereen het liefst zijn leventje op orde hebben. Nou, daar help ik graag bij!”

Het Kasteel
Zo’n twintig mannen en vrouwen uit Delfshaven verzamelen elke maandag- en vrijdagochtend om half negen op Het Kasteel. Na een kop koffie trekt de groep Spangen in voor een gezamenlijke training van anderhalf tot twee uur op een van de sportaccommodaties in de wijk. Deze training wordt gegeven door Ivan Balenovic van Social Fit. “Sport is bij ons laagdrempelig, omdat iedereen mee moet kunnen doen,” zegt Roos. “Soms hebben we werkzoekenden in de groep die al hartstikke fit zijn. Die nemen de rest direct op sleeptouw.”

Vertrouwen in de toekomst
De werkzoekenden krijgen vaak al drie tot vijf jaar een bijstandsuitkering, soms zelfs langer. Volgens Roos zijn juist deze mensen gebaat bij sport en spel. “Veel van hen hebben zich erbij neergelegd dat hun leven min of meer tot stilstand is gekomen en er niet meer naar ze wordt omgekeken. Bij ons op het sportveld wordt er voor het eerst in jaren weer op ze gerekend. Groepsgenoten zijn blij als ze een bal doorspelen. Missen ze een training? Dan wordt er de keer erop naar gevraagd. Vergis je niet: zulke kleine dingen tellen voor mensen.”

Terug naar de basis
De groep keert na de training terug naar Het Kasteel. Na een tweede kop koffie praten de werkzoekenden in groepjes of individueel door met de sport- en maatschappelijk begeleiders. Vaste thema’s zijn Eten met gezond verstand, Omgaan met stress, Houding en gedrag en Vrijwilligerswerk. Roos: “Mensen werken bij ons aan de basis. Goed in je vel zitten en je leven op orde krijgen. Schulden? Dan pakken we die samen aan.”

Sport een geweldig middel
Roos ziet werkzoekenden opbloeien. Gemiddeld lopen ze er zes maanden rond, waarna ze klaar zijn voor de volgende fase in hun leven. “De meeste deelnemers stromen door naar een werkervaringsplek of vrijwilligerswerk. Voor een zachte overgang soms eerst tegelijk met hun laatste weken bij Bewegen naar Werk. Sport is echt een geweldig middel. Mensen worden er energieker van, willen méér. Zodra dat geloof er is, gaan we samen kijken hoe hun toekomst eruit kan zien.”

Harder lopen
Op drie plekken in de stad zijn er Bewegen naar Werk-groepen actief. Roos hoopt dat de bal op meer plekken gaat rollen. “Iedereen zal het erover eens zijn dat sport en spel bijdragen aan een gezondere stad,” zegt ze. “Een belangrijk doel, al kijk ik vooral ook naar de mensen zelf. Het is fantastisch om hen te zien genieten. Hun eigen besef dat ze niet aan de zijlijn hoeven te staan – daar ga ík ook weer harder van lopen.”

Om werkzoekenden een nieuwe kans te bieden in de maatschappij is Rotterdam Sportsupport in samenwerking met de Gemeente Rotterdam het project Bewegen naar Werk gestart. Het project is een beweegprogramma bij maatschappelijk betrokken sportverenigingen dat als een nieuw opstapje fungeert om hierna weer met beide benen in de maatschappij te staan.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën