Zo’n 450 Rotterdammers met een beperking zijn in beweging gekomen tijdens de Sport op Maat week. Sommigen zijn nu zelfs lid van een sportclub! ‘Na een hartvernauwing kan ik nu eindelijk weer sporten. Voor het eerst in mijn leven heb ik vandaag aan kickboksen gedaan. Het was zwaar, maar wel heel leuk. Het was vooral plezierig om samen met anderen bezig te zijn.’

Deze uitspraak, gedaan door een man met een licht verstandelijke beperking, is illustratief voor de positieve stemming die heerste onder de bezoekers van de Sport op Maat dag. ‘Ontdek welke sport bij jou past!’ Dat was op zondag 24 september het motto op twee locaties in Rotterdam: Sportplaza Zuiderpark in Rotterdam-Zuid en het Recreatiecentrum Oostervant en omliggende veldjes aan de andere kant van de Maas.

Zonovergoten
Ruim 125 mensen met een beperking en een veelvoud aan familieleden, professionele begeleiders en vertegenwoordigers van (36!) sport- en beweegaanbieders waren van de partij tijdens de zonovergoten dag. Bijvoorbeeld een meisje met het syndroom van Down en haar oudere zus.

Laatstgenoemde: ‘Mijn zusje is vaak bang voor het onbekende. In een folder van Sport op Maat las ik over de activiteiten vandaag. Ik dacht: hier ga ik met mijn zusje heen, want dan kan ze ook andere kinderen met een beperking tegenkomen. Ze blijkt het hier nu hartstikke leuk te vinden. Daar ben ik blij om, vooral omdat het voor mensen met een beperking niet altijd gemakkelijk is iets leuks en geschiktst te vinden. Maar het is belangrijk voor iedereen om te bewegen. Dus ik ben blij dat we naar deze dag gekomen zijn.’

Hand-oogcoördinatie
Andere mensen met een beperking bezochten de Sport op Maat dag juist om enthousiasme te wekken voor een sport. Neem een speelster met een verstandelijke beperking die uitkomt voor het G-team van Rotterdam Basketbal: G-Force. Zij vertelde aan bezoekers onder meer dat basketbal helpt de hand-oogcoördinatie te ontwikkelen. Ze maakte potentiële basketbalspelers ook warm met deze woorden: ‘In ons team heb je spelers met verschillende niveaus, maar we spelen wel sámen. Het spel wordt aangepast aan ieders niveau.’

Goodiebag
Iedere bezoeker van de Sport op Maat dag werd verwelkomd met een goodiebag, waarop de tekst ‘Goed bezig? Ja toch? Niet dan?’ stond. De ontvanger vond daarin onder meer een keycord, bidon, een flesje water én een voucher met de namen, contactgegevens en reguliere trainingstijden van alle Rotterdamse sport- en beweegaanbieders met een aangepast aanbod. Sommigen raakten op de dag zelf al zó onder de indruk van een activiteit en vereniging, dat direct werd overgegaan tot een lidmaatschap.

Grote kans dat stimulerende woorden van bekende sporters met een beperking daarbij een rol speelden. Zo werden atleet Nienke Timmer (spasme), skiër Kees-Jan van der Klooster (dwarslaesie) en zitvolleyballer Robin van Damme (mist een onderbeen) geïnterviewd over de betekenis van sport in hun leven.

Inspiratiebron Glenn
Hoogtepunten? Te veel om te noemen. Zomaar een greep uit de indrukken: de uiterst actieve en intensieve demonstratie wheelchair rugby en het blije gezicht van de man met een verstandelijke beperking die een jaar lang gratis sporten won via de Facebook-wedstrijd voor alle bezoekers. Maar zeker ook: de breakdance-show van Glenn Nugteren. De tiener lijdt aan het TAR-syndroom, wat inhoudt dat hij geen armen heeft en niet kan lopen of staan. Als ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation toonde Nugteren wat hij wél allemaal kan, daarmee en inspiratiebron vormend voor vele bezoekers.

Duiken
Oók mooi: jongvolwassene Twan die moeilijk loopt en daarom dit jaar heeft gekozen voor duiken als beweegvorm. Begeleid door deskundigen van MaiDiving (duikopleidingen) ging hij in het zwembad van Recreatiecentrum Oostervant voor het eerst de diepte in met een luchtpomp op zijn rug. Zijn ouders: ‘Dit vindt Twan geweldig. Zodra hij in het water ligt, gaan zijn bewegingen hartstikke goed.’

Op weg geholpen
De Sport op Maat dag maakte deel uit van de Sport op Maat week. 300 leerlingen uit het speciaal onderwijs deden op donderdag 21 september al mee aan de Scholensportdag op het Sportplaza Zuiderpark. De Sport op Maat week heeft vruchten afgeworpen: tientallen bezoekers zijn op weg geholpen naar een passende sport of beweegvorm.

Tips aangepast sportaanbod
Eerder in de maand, op maandag 11 september, waren vrijwilligers van sportverenigingen welkom bij het Sportcongres. Dit stond in het teken van integratie. Bestuurs- en andere kaderleden konden bijvoorbeeld vernemen hoe een vereniging ouders betrekt bij een nieuwe sporttak voor mensen met een beperking. Trainers en leden van technische commissies kregen onder meer tips over de stappen op weg naar aangepast sportaanbod.

Organisatie
Dit zijn de initiatiefnemers van de evenementen en activiteiten in september: Rotterdam Sport op Maat (de netwerkorganisatie van Rotterdam Sportsupport, MEE Rotterdam Rijnmond, Rijndam Revalidatie, Pameijer, NOC*NSF, Rotterdam Topsport en Kenniscentrum Sport), Thuis op Straat Zuiderpark, de Dirk Kuyt Foundation en gemeente Rotterdam. De Sport op Maat week was mede een succes dankzij de volgende samenwerkingspartners: Hogeschool Rotterdam, Koninklijke Visio, Sportief Capelle, Excelsior, Open Rotterdam, Fröbel, RBLO en Van Leeuwen van Lignac Stichting.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten