Op 9 januari 2012 start Koninklijke Visio in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland kennismakingstrainingen Goalball in Rotterdam. Bij het beoefenen van deze Paralympische sport is zicht niet nodig, wel is het gehoor van groot belang. Een belangrijke motivatie waarom beiden partijen zo enthousiast zijn over deze training voor slechtziende en blinde cliënten. Naast het positieve effect op de mentale gesteldheid en conditie draagt sporten ook bij aan de verbetering van motorische functies, spierweefsel ontwikkelingen, lichaamscoördinatie en de ademhaling. Allemaal factoren die bijdragen aan een zo optimaal mogelijke gezondheid en deelname in de maatschappij.

Sporten is gezond voor iedereen. Veel sporten zijn echter moeilijk te beoefenen als je slecht of helemaal niets ziet. Voor Goalball gaat dit niet op. Dit is een teamsport waarbij de visuele beperking geen rol speelt.

Sporten en scoren op gehoor

Goalball is een Paralympische sport voor alle leeftijdscategorieën. Twee teams van drie spelers staan tegenover elkaar in een veld. Elke speler draagt een afgeplakte bril, zodat het zicht voor iedereen hetzelfde is. De bal, met belletjes, gooien de deelnemers met kracht over de grond van het ene team naar het andere. Zodra je de worp van de tegenstander hoort, duik je naar de grond om die aansuizende bal uit het 9 meter brede doel te houden. Snel oprapen en teruggooien, in de hoop dat de tegenstander z’n verdediging na de worp nog niet op orde heeft. Of pak de bal en sluip in twee seconden naar de andere kant van het veld en lanceer een verrassingsschot uit een onverwachte hoek. Goed luisteren, kracht, snelheid, concentratie en tactiek daar gaat het om.

Goalball-training onder deskundige begeleiding

Van 9 januari tot en met 5 maart 2012 is de uitdagende Goalball-training op de maandag van 19.00 tot 21.00 uur bij Visio Onderwijs, Heindijk 4 te Rotterdam. Tijdens de trainingen krijgt iedereen de kans om onder deskundige begeleiding met de sport kennis te maken. Voor meer informatie en aanmelden kunnen geïnteresseerden terecht bij Jolanda Spaans, 06 50 49 66 15 of via e-mailadres goalball@gehandicaptensport.nl of jolandaspaans@planet.nl.

Meer informatie en persoonlijke begeleiding

Rotterdam Sport op Maat kan mensen met een beperking die in Rotterdam willen sporten helpen door hen persoonlijk te begeleiden naar de sport. Meer informatie hierover vindt u op: http://www.rotterdamsportopmaat.nl/sport-beoefenen. Meer informatie over Visio, waar iedereen terecht kan met vragen over slechtziend of blind zijn, is te vinden op www.visio.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Miranda Monster

Miranda Monster

verenigingsconsulent Accommodatie