Vele middelbare scholieren kijken vol spanning uit naar hun sportieve hoogtepunt van het jaar. De deelnemers aan Challenge010 hebben dit schooljaar toegewerkt naar de Rotterdamse Kampioenschappen. Op zondag 7 juni treden de boksers aan op het Schouwburgplein, op zaterdag 13 juni strijden danscrews in het Oude Luxor Theater en op zaterdag 20 juni breekt het moment suprême aan voor de basketballers en zaalvoetballers in Topsportcentrum Rotterdam.

Doelen stellen en de competitie aangaan. Het zijn belangrijke uitgangspunten voor de 810 leerlingen die dit schooljaar sporten via Challenge010. Na de herfstvakantie gingen zij van start in de wetenschap dat vlak voor de zomervakantie de Rotterdamse Kampioenschappen zouden worden gehouden. Nu is het bijna zover. Wat staat er op het programma?

Boksen
Op zondag 7 juni tussen twee uur en vijf uur ‘s middags betreden boksers de ring op het Schouwburgplein. Een schooljaar lang hebben zij hun vaardigheden getraind. Onlangs kwamen ze bij hun boksschool ook in actie tijdens een proefduel om te wennen aan de wedstrijdomstandigheden, zoals de aanwezigheid van een scheidsrechter en publiek. Straks spant het er echt om en kunnen middelbare scholieren Rotterdams bokskampioen worden in hun klasse. De wedstrijden staan op het programma tijdens 010moves en zijn voor iedereen bij te wonen.

Dansen
Net zo enerverend zijn de dansfinales op zaterdag 13 juni in het Oude Luxor Theater, van twee uur tot vijf uur ’s middags. In grote delen van de stad zijn dit schooljaar ‘crews’ geformeerd. De leden verzonnen mooie namen voor hun groep en studeerden een voorstelling in. Tijdens de Rotterdamse Kampioenschappen binden de crews uit de verschillende gebieden de competitie met elkaar aan en proberen ze de gunst van de jury te winnen. Rotterdam Sportsupport organiseert de dansactiviteiten samen met Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR).

Voorafgaand aan het Rotterdams Kampioenschap Dans van Challenge010 strijden basisschoolkinderen om de felbegeerde dansbokaal van de Schoolsportvereniging. Kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar tonen op deze dag dus hun danskunsten in het Oude Luxor Theater.

Basketbal en zaalvoetbal
Op zaterdag 20 juni staan de Rotterdamse Kampioenschappen basketbal en zaalvoetbal op het programma. In het strijdperk treden de beste teams uit de stad aan. Gedurende het schooljaar werden competities georganiseerd voor zowel meiden als jongens. De kampioenen kruisen straks de degens tijdens de apotheose van het seizoen. De wedstrijden zijn bij te wonen in Topsportcentrum Rotterdam. De zaalvoetballers spelen tussen half twaalf en drie uur, de basketballers van drie uur tot half zes.

Challenge010
Leerlingen van maar liefst 35 middelbare scholen doen mee aan Challenge010. Dit programma van Rotterdam Sportsupport heeft als doel dat meer jongeren via school structureel sporten en lid worden van een club. Dat moet bijdragen aan de ontwikkeling van positief gedrag, het sociale netwerk, de schoolprestaties en de gezondheid. De leerlingen spelen in een tenue met de kleuren van hun school, maar zijn wel direct lid van een vereniging. Er is dus een sterke koppeling tussen school en vereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emily Valks

Emily Valks

pedagogisch adviseur