De aanschaf van een judopak, een paar voetbalschoenen of een tennisracket kan voor ouders met een laag inkomen een drempel vormen om hun kind te laten sporten. Zes studenten van de Universiteit Leiden bedachten een ruilsysteem waarbij te kleine sportkleding kan worden omgeruild voor kleding in de juiste maat.

Sanne Jut, één van de initiatiefnemers, legt uit: ‘Sport speelt een belangrijke rol in de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren samenwerken en maken vrienden op de club. Wij vinden dat ieder kind de kans moet hebben om te sporten en daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Switch4Sport is een ruilhandel in sportkleding- en materialen. Kinderen die hun sportkleding niet meer passen, kunnen deze inleveren en ruilen voor kleding die ze wel passen. Dit drukt de kosten aanzienlijk voor ouders die toch al weinig te besteden hebben. Door middel van dit ruilsysteem willen wij ervoor zorgen dat sporten voor iedereen toegankelijker wordt.’

De ruilhandel wordt momenteel opgestart bij de hockeyclubs in Rotterdam. Hockeyclub Feijenoord en Hockeyvereniging Victoria stimuleren hun leden al om gebruik te maken van de mogelijkheden om materiaal in te leveren en om te ruilen. ‘Bij voldoende financiële steun willen we dit initiatief ook uitrollen naar andere takken van sport in Rotterdam’ aldus Jut. Het project draait volledig op vrijwilligers en financiele bijdrages van mensen die het project steunen. Voor meer informatie over Switch4Sport en de mogelijkheden om het project te steunen vindt u op: http://studenten.steunleiden.nl/projecten/switch4sport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie