Al ruim 100 Rotterdammers met diabetes of een hart- en vaatziekte zijn actief via Bewegen naar Beter. Wist je dat bijna één miljoen Nederlanders diabetes of een hart- en vaatziekte hebben? Naar verwachting neemt dat aantal flink toe in de komende jaren. Alleen alleen al in Rotterdam zouden in 2030 ruim 80.000 volwassenen kampen met één van deze chronische aandoeningen.

Het programma Bewegen naar Beter heeft als doel deze trend tegen te gaan. Mensen met diabetes of een hart- en vaatziekte worden door eerstelijnszorg op weg geholpen naar een passende beweegactiviteit. Zo kunnen ze hun beweeggedrag verbeteren, en daarmee ook hun gezondheid.

Beslissend duwtje
Laura Buijs is beleidsadviseur bij één van de initiatiefnemers: zorggroep IZER. Ze vertelt over de behoefte waarin wordt voorzien: ‘Er komt steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Veel huisartsen en patiënten zijn zich bewust van de waarde van gezonde voeding en voldoende beweging. Ze slagen er alleen vaak niet in om het beslissende duwtje richting verandering te geven.’

Passende activiteit
Om die reden hebben IZER, FysioHolland, MEE Rotterdam Rijnmond en Rotterdam Sportsupport de handen ineengeslagen. Niels Visser is als sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond aanspreekpunt voor huisartsen en praktijkondersteuners. Hij begeleidt mensen met diabetes of een hart- en vaatziekte kosteloos naar een passende beweegactiviteit. Dit zijn reguliere, bestaande activiteiten in de stad.

Visser: ‘Mensen ervaren diverse drempels om te beginnen met sporten. Ze hebben bijvoorbeeld onvoldoende durf en vertrouwen in hun mogelijkheden, geen mensen om hen heen die kunnen helpen en hebben geen goed beeld van de sportieve mogelijkheden in hun omgeving. Ik kan hen over deze drempels heen helpen.”

Huisartsenpraktijken
Inwoners van Rotterdam kunnen via huisartsen en fysiotherapeuten worden aangemeld voor Bewegen naar Beter. Al ongeveer 35 Rotterdamse huisartsenpraktijken nemen deel aan de aanpak.

‘De stad kent zo’n 250 praktijken’, zegt Visser. ‘Dus wat ons betreft staan we nog maar aan het begin. We gaan nu zien hoe de eerste honderd patiënten profijt gaan hebben van hun sportieve activiteiten. Gezien eerdere ervaringen verwacht ik dat tachtig procent van de patiënten blijft sporten en fitter wordt. Hoe meer succes we boeken, hoe meer de vraag vanuit patiënten en huisartsen zal toenemen. Hopelijk ook bij huisartsenpraktijken die nog niet meedoen.’ Huisartsen die aangesloten zijn bij IZER, kunnen hun interesse voor deelname kenbaar maken via info@rotterdamsportopmaat.nl of 010-2429315.

Verwachtingen overtroffen
Bewegen naar Beter ging van start in het voorjaar. Al medio juni waren er ruim honderd deelnemers. Buijs: ‘We wisten dat de vraag er is, maar hadden niet verwacht zo snel zo veel aanmeldingen te ontvangen. De verwachting was dat we een jaar nodig hadden om het aantal van honderd te bereiken.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans