Je eenvoudig en zonder problemen verplaatsen en meedoen aan activiteiten is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Vooral mensen met een beperking of chronische ziekte lopen tegen problemen aan. Als we daarbij stilstaan, kunnen we oplossingen verzinnen. Op deze manier kan iedereen in Rotterdam meedoen, ook bij jouw vereniging.

Aanpassingen zijn er in alle soorten en maten. Vaak heeft een kleine aanpassing al een groot effect. In dit artikel lees praktische tips hoe je (als vereniging) rekening kunt houden met mensen met een beperking.

Algemene tips

  • Het is niet altijd nodig om je sportaanbod uit te breiden voor mensen met een beperking. Soms is het al genoeg om het huidige aanbod opnieuw onder de aandacht te brengen. Of is het doorvoeren van enkele eenvoudige aanpassingen al genoeg.
  • Ga in gesprek met mensen met een beperking of chronische ziekte. Vraag hen of ze extra ondersteuning nodig hebben. Of als je dingen wilt veranderen. Bekijk samen de mogelijkheden. Blijf met hen in gesprek over de voortgang.
  • Neem voor tips en inspiratie contact op met andere sport- en beweegaanbieders, die al aanbod hebben voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Je vindt hen via de site www.unieksporten.nl.
  • In Rotterdam zijn er verschillende organisaties die adviezen kunnen geven over het onbeperkt sporten en bewegen: Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en SportMEE.

In het onderstaande informatieblad een aantal tips over hoe je prettiger met elkaar kunt omgaan. Dit noemen we sociale toegankelijkheid. Gevolgd door een aantal tips voor een betere en eenvoudigere manier van communiceren. Tenslotte geven we tips om de fysieke toegankelijkheid van je locatie te verbeteren.

Het bovenstaande informatieblad is een uitgave van de gemeente Rotterdam in samenwerking met Zet en met medewerking van Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en MEE Rotterdam-Rijnmond. Kun je het niet goed lezen? Download het volledige informatieblad dan hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke