Het schooljaar voor Challenge010 zit erop. De Rotterdamse Kampioenen zijn bekend en de inschrijving voor schooljaar 2017/2018 is begonnen. We kijken vooruit naar het nieuwe schooljaar en we blikken terug op het afgelopen seizoen. Challenge010-school van het jaar LMC Veenoord: ‘twee meiden die nauwelijks met basketbal in aanraking kwamen, zijn nu lid van een vereniging.’

Eerste RK baseball een succes
Dit jaar konden leerlingen van de Challenge010-scholen voor het eerst kiezen voor Baseball. In totaal 55 leerlingen van verschillende scholen volgden training en speelden toernooien bij Neptunus en Portland Poema’s. Op 18 juni vond het eerste Rotterdams Kampioenschap (RK) baseball van Challenge010 plaats bij Neptunus. Dit werd een geslaagde dag, met muziek, popcorn en een winnaar: de Calvijn Business School. De tweede en derde plek waren voor Melanchthon Mathenesse en Hugo de Groot. De bedoeling is dat het RK Baseball volgend jaar nog grootser wordt. “We doen dit jaar vanaf het begin van het seizoen mee met Baseball en we verwachten meer deelnemende scholen en leerlingen”, aldus Baseball coördinator Percy Isenia. “Tijdens het RK kan iedereen de echte Baseballsfeer ervaren, zowel spelers als ouders. Met meer teams, meer spektakel en meer plezier. Baseball is ‘lit’.”


Sfeer
Inmiddels een begrip zijn de RK’s dans, zaalvoetbal en basketbal. De hoogst geplaatste teams bij zaalvoetbal en basketbal, die punten binnensleepten met scoren en sportiviteit, zijn doorgegaan naar dit kampioenschap. De 200 leerlingen van de danscrews trapten de RK-reeks af in het Oude Luxor Theater, op 10 juni. Ze lieten hier aan een professionele jury, én een zaal vol publiek, hun dansmoves zien. Dansgroep Veenoord veroverde de eerste plaats met hun optreden.
Het RK zaalvoetbal, waaraan 200 leerlingen meededen, vond een week later in het Topsportcentrum plaats. De meiden speelden ’s ochtends en na een spannende finale ging Hugo de Groot er met de winst vandoor. In de middag lieten de jongens hun zaalvoetbalkwaliteiten zien. Dat resulteerde in een eerste plek voor LMC Zuiderpark College (onderbouw) en voor RVC de Hef (bovenbouw).
Het RK basketbal was de laatste in rij, op zaterdag 24 juni in de Alexanderhal. Ook hier zat de sfeer er onder de 60 basketballers goed in. Bij de meiden won Veenoord en bij de jongens Palmentuin.

Beste Challenge010-school
Aan LMC Veenoord is de oorkonde voor beste Challenge010-school van 2016/2017 uitgereikt. De school had de meeste leerlingen ingeschreven bij de verenigingen die aangesloten zijn bij Challenge010, namelijk 56. De school is erg trots op deze titel. “Ondanks dat wij een vrij kleine school zijn hebben we veel leerlingen enthousiast kunnen maken voor Challenge010,” aldus Raynaldo Visser en Robbert Groeneveld, docenten lichamelijke opvoeding. “Challenge010 is bij ons op school zeer belangrijk, want veel leerlingen zitten daarbuiten niet op een sportvereniging. Het is mooi om te zien hoeveel leerlingen bezig zijn met trainingen en wedstrijden bij de verschillende disciplines binnen het project.”
Als voorbeeld noemt Visser het meidenbasketbalteam. “Tot begin dit schooljaar kwamen ze niet of weinig met basketbal in aanraking. Door gedisciplineerd en gemotiveerd iedere training te volgen zagen wij een groei in ontwikkeling bij deze meiden. Dit resulteerde niet alleen in een eerste plek bij het RK, maar ook twee van de vier meiden bleven na Challenge010 ingeschreven bij basketbalvereniging RZ. Als docenten lichamelijke opvoeding doen wij het hiervoor en vinden we het fantastisch dat leerlingen via Challenge010 bij een sportvereniging aan de slag gaan.”


Inschrijving
De inschrijving voor het nieuwe Challenge010-schooljaar is inmiddels begonnen. De middelbare scholieren die zich nu inschrijven worden getrakteerd op een gave Challenge010-headphone. “Het doel is leerlingen structureel te laten sporten, uiteindelijk bij een vereniging”, licht projectcoördinator Robert van der Hart deze actie toe. “De leerlingen die in het huidige schooljaar meededen belonen we als ze lid blijven.”

Samenwerking
Komend schooljaar werkt Challenge010 weer samen met sportverenigingen in Rotterdam. Een nieuwe partner is Excelsior4All. Leerlingen op de noordoever die zich inschrijven voor zaalvoetbal worden sportvriend van deze stichting, de maatschappelijke foundation van de Rotterdamse eredivisieclub. Directeur Niels Redert: “Wij gaan in het schooljaar 2017-2018 ruim 20 uur per week voetbaltrainingen geven op middelbare scholen. De doelgroep middelbare scholieren krijgt daardoor via Challenge010 de kans om wekelijks te sporten.’ Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport, is eveneens verheugd met deze samenwerking: ‘Rolmodellen van een Betaald Voetbal Organisatie zijn belangrijk om jongeren te enthousiasmeren om te gaan sporten.”

Over Challenge010
Meer jongeren die via school structureel sporten en lid worden van een club. En bijdragen aan de ontwikkeling van positief gedrag van de middelbare scholieren. Dat zijn de doelen van Challenge010. De jongeren kunnen kiezen uit de volgende sporten: zaalvoetbal, basketbal, baseball en dans. Ze gaan de uitdaging aan met een schoolteam de beste van de stad te worden of hun persoonlijke grenzen te verleggen. Net als op Amerikaanse high schools komen ze uit in een competitie tussen teams van verschillende scholen. De leerlingen spelen in een tenue met de kleuren van hun school, maar worden wel direct lid van een vereniging. Er is dus een sterke koppeling tussen school en vereniging.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emily Valks

Emily Valks

pedagogisch adviseur