Een trainersbegeleider kan het verschil maken voor sporters, trainers én de club. Deze functie draagt bij aan de kwaliteit van de trainers én de trainingen. Rotterdam Sportsupport helpt verenigingen daarom graag bij het starten met trainersbegeleiding en bij het opleiden van de trainersbegeleiders.

Wat is een trainersbegeleider?
Een trainerbegeleider begeleidt de minder ervaren trainers. Gedurende het seizoen bezoeken zij een aantal keer de trainingen. Op basis daarvan geven zij de trainer feedback en tips over het geven van sociaal veilige, plezierige en leerzame trainingen. Dat doen zij per trainer, positief, opbouwend en vanuit een paar eenvoudige basisprincipes.

Waarom (1)
Vaak kost het veel moeite om voor alle teams een trainer of coach te vinden. Uiteindelijk lukt het, maar dan…  Vaak staan zij er al snel alleen voor: veel goede bedoelingen, maar weinig ervaring in het geven van een training. Dat merkt u: er komt gedoe, gemopper, geschuif met trainers. Jeugdleden zoeken een andere club en u kunt weer opnieuw beginnen.

Waarom (2)
Voor sporters is de trainer of coach dé belichaming van de club; hij of zij ís de club. De trainer is immers bepalend voor hun sportplezier en voor hun sportieve ontwikkeling. Is de trainer slecht, dan is de club slecht! Is de trainer goed (geeft hij plezierige trainingen waar iedereen zich thuisvoelt en zich ontwikkelt) dan is de club goed. Zo simpel is het!

Wie zijn de trainersbegeleiders? Of wie kunt u hiervoor benaderen?
Trainersbegeleiders zijn in principe mensen die nu al op één of andere manier bij de club betrokken zijn. Mensen die beschikken over de vaardigheid om anderen zich op een positieve manier te helpen ontwikkelen. Het is voor deze taak niet nodig om in het bezit te zijn van een trainersdiploma of om zelf op niveau gesport hebben. Veel belangrijker is de vaardigheid om een aantal basisprincipes voor het geven van een gestructureerde, plezierige en leerzame training over te dragen aan degene die dat wel willen, maar nog niet kunnen. Ook op uw club zijn er vast een aantal die aan dit profiel voldoen. Gebruik hun capaciteiten!

Terug naar het begin:
Komend seizoen wil Rotterdam Sportsupport verenigingen helpen een start te maken met trainersbegeleiding. We bieden kosteloos een opleiding voor de trainersbegeleiders (de opleiding Coach-de-Coach van de Academie voor Sportkader) en we helpen u trainersbegeleiding in te bedden in het beleid van uw vereniging. Uiteindelijk wordt het de normaalste zaak van de wereld.

Programma
De opleiding bestaat uit meerdere avondbijeenkomsten:

  • Dinsdag 26 september – de 4 inzichten van trainerschap – kantoor Rotterdam Sportsupport
  • Woensdag 18 oktober – Coach de Coach – kantoor Rotterdam Sportsupport
  • Maandag 6 november – Coach de Coach in de praktijk – locatie volgt
  • Woensdag 29 november – Coach de Coach in de praktijk – locatie volgt
  • Maandag 18 december – Borging trainingsbegeleiding voor besturen – kantoor Rotterdam Sportsupport
  • Dinsdag 13 februari – Intervisie – kantoor Rotterdam Sportsupport

De bijeenkomsten starten om 19:00 uur.

Bekijk ook het filmpje: Trainersbegeleiding – de normaalste zaak van de wereld.

Interesse?
Heeft u interesse in deze opleiding? Neem contact op met Judith van Dijk via j.vandijk@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

verenigingsconsulent
Wim Wisse