Boksen en kickboksen zijn groeiende in Rotterdam. Daarom worden onderwerpen als Veilig Sportklimaat, respect en omgaan met lastig gedrag steeds belangrijker voor de verenigingen. Voor het eerst heeft Rotterdam Sportsupport speciaal voor boks- én kickboksscholen een cursusaanbod ontwikkeld rond deze thema’s. Uniek: ondanks de verschillen in beide sporten, trekken de clubs hierin samen op.

Maar liefst zes Rotterdamse verenigingen volgden de tweedaagse cursus, waarin de thema’s Veilig Sportklimaat, omgaan met lastig gedrag en de ‘4 inzichten over trainerschap’ centraal staan. Vanwege de animo is er na de zomer nog een zelfde cursus waaraan boks- en kickboksverenigingen kunnen deelnemen. ‘Deze eerste reeks was een succes’, aldus Sharita van der Hulst, combinatiefunctionaris boksen bij Rotterdam Sportsupport. Samen met collega’s Robbie van Beers en Berco van Rheeden verzorgde ze het aanbod. ‘Verhalen en trainingsvormen uit de praktijk werden met elkaar afgewisseld. Er werd letterlijk en figuurlijk met elkaar gespard over onderwerpen als omgaan met lastig gedrag, hoe behoud je controle en respect binnen jouw sportclub en hoe betrek je ouders bij dat wat er op de club tijdens de trainingen gebeurt.’

Tools
Naast deze onderwerpen werd de focus gelegd op de ‘4 inzichten over trainerschap’, waarbij coaches de tools mee worden gegeven om deelnemers enthousiast, betrokken en leergierig te houden.
De Rotterdamse clubs die deelnamen aan de cursus zijn E&N, Van ’t Hof, HUK TTI, Silent Dragon, Noël Soares Brazão en Mesa.

Volgens Sharita is het uniek dat zowel boks- als kickboksscholen gezamenlijk een traject als dit volgen. ‘Beide disciplines zijn heel verschillend. Denk aan de opbouw van de bonden en regels tijdens wedstrijden. Ondanks dat zien we tijdens de cursus ook vele gelijkenissen. Hopelijk is dit het begin voor meer samenwerking tussen de verenigingen.’

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.
Voor meer informatie over de cursus voor (kick)boksscholen kun je contact opnemen met Sharita van der Hulst.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.