Verenigingsconsulent Miranda Monster bezoekt deze zomer verschillende Rotterdamse sportverenigingen. Hoe houden clubs zich staande in de coronatijd? Voor welke uitdagingen staan ze? In een blog deelt Miranda haar bevindingen. Deze keer: Les Francophiles. Over afgesloten toiletten, bakjes koffie en de kwetsbare doelgroep.

“Het is een zeer warme zomerdag als ik op bezoek ga bij de jeu-de-boulesvereniging Les Francophiles. Een gezellige vereniging waar zowel prestatief als recreatief wordt gesport door, zoals zij zelf zeggen, jonge en oude leden. Al is het maar door wiens bril je dat bekijkt.
     Het is een donderdagmiddag en dus arriveer ik op het moment dat iedereen gemixt met elkaar een wedstrijd speelt. Niet veel later worden de teams gemaakt en zoekt iedereen een schaduwrijk plekje op op één van de banen. Wat meteen opvalt is dat de dame die de loting van de teams doet, is gekleed in een geel hesje met op de achterkant de tekst “1.5 meter afstand”. Dit hesje draagt zij de gehele tijd op het sportpark. Zo word je overal herinnert aan het feit dat het in deze periode net allemaal even anders is en toch ook weer niet.

Wandelsport

Terwijl de wedstrijden van start gaan word ik rondgeleid door Martin Hol, bestuurslid wedstrijdzaken en coronacoördinator. Martin neemt mij mee langs de routing op het sportpark en legt uit hoe de maatregelen in de praktijk worden toegepast. Overal op de grond wordt met pijlen de looprichting aangegeven en in de kantine zijn de tafels zo neergezet dat deze aansluiten op de looplijnen. De grote 1.5 meter matten op de vloer maken dat iedereen zich er goed van bewust is dat deze afstand gerespecteerd moet worden. Buiten is het terras uitgebreid en de toiletten zijn afgesloten van de looproute naar de kantine, dit om zoveel mogelijk kruislijnen te voorkomen. De nieuwe looproutes maakt dat het halen van een hapje en een drankje in de kantine ook een heuse wandelsport is geworden.
     Gezien de gemiddelde leeftijd kun je zeggen dat de leden van Les Francophiles veelal behoren tot de kwetsbare doelgroep met betrekking tot het coronavirus. Dit betekent dat de vereniging extra goed nadenkt over welke activiteiten wel en welke activiteiten niet georganiseerd kunnen worden. Grote toernooien worden bijvoorbeeld nog niet ingepland en ook de ALV (Algemene Ledenvergadering), waar een nieuwe voorzitter gekozen zou worden, heeft een andere invulling gekregen. De vereniging koos eerder met de bestuursverkiezing al voor een digitale oplossing.

Overal op de grond wordt met pijlen de looprichting aangegeven en in de kantine zijn de tafels zo neergezet dat deze passen bij de looplijnen.

– Miranda Monster –

Toernooien

Op de vraag wat de vereniging bezighoudt rondom de ontwikkelingen van corona krijg ik als antwoord: “De gezelligheid kan blijven en we kunnen blijven doen wat we leuk vinden”. Alle maatregelen en de aanwezigheid van het virus maken dat niet alle leden naar de vereniging komen. Toch kunnen er ook nog leuke toernooien met teams van andere verenigingen worden gespeeld. Daarnaast maakt de afstand tot elkaar het ook niet altijd leuker. Maar het is zoals het is. Het bestuur, samen met de leden van de vereniging, maken er het beste van.
       Zolang het weer goed blijft, zal het leuk en gezellig blijven. Het terras is immers een plek waar veel leden met elkaar nog een drankje doen. En dus het sociale karakter van de sport en het verenigen nog kan zegevieren. Als het straks kouder wordt en het ook weer gaat regenen, heeft Les Francophiles met het aanhouden van de 1.5 meter afstand slechts een paar plekken in de kantine voor de leden om een drankje te nuttigen en het gezellig te hebben met elkaar. Laten we hopen op een mooie droge nazomer.

Fanatiek

Na de rondleiding en het zeer prettige gesprek kijk ik nog met veel plezier naar de wedstrijden die inmiddels in volle gang zijn. Het is leuk te zien hoe fanatiek iedereen is en ondanks de enorme hitte het spel volledig wil uitspelen. De oe’s en aa’s rollen soms over het veld en ook de meetlat om de centimeter te meten om te kijken wie er heeft gewonnen, kan natuurlijk niet ontbreken. Eenmaal klaar is het tijd voor een drankje en leuke gesprekken op het terras. We hebben geproost en gelachen. Daarna is het voor mij tijd om te gaan.
    Terugkijkend op dit leuke bezoek kan ik zeggen dat de vereniging er alles aan doet om het voor de leden, ondanks de maatregelen, zo leuk en gezellig mogelijk te houden. Dit op een manier dat sport en plezier nog altijd hand in hand kunnen gaan.”

Bekijk hieronder de vlog van het bezoek aan Les Francophiles:

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met Miranda Monster via m.monster@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

Miranda Monster

Miranda Monster

Verenigingsconsulent Accommodatie & Horeca

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

Laurens Verbaan

projectcoördinator Schoolsportvereniging